De heide bloeit weer!
De heide bloeit weer! Foto: Jeroen van Wijk

De heide bloeit weer !

Algemeen

REGIO - Het is begin augustus en de natuur lijkt voorzichtig over haar jaarlijkse top heen te zijn. Veel bloemen zijn inmiddels weer uitgebloeid en er zingen nog maar enkele vogelsoorten. 

Toch zijn er soorten die hun jaarlijkse piek nog moeten bereiken. Eén van die soorten is voor iedereen herkenbaar en trekt jaarlijks vele bezoekers naar de Gelderse natuur. Heide! De eerste heidestruiken bloeien zelfs alweer.

Kleurrijke plant op arme bodem

In Nederland komen verschillende soorten heide voor: dopheide, kraaiheide, lavendelheide en struikheide. Laatstgenoemde zal de meeste mensen het bekendst voorkomen. Struikheide is namelijk de soort die aan het einde van de zomer voor uitgestrekte paarse velden zorgt. Met name op de Veluwe komt struikheide in grote aantallen voor. De zandgrond is daar voedselarm en droog, wat bij uitstek omstandigheden zijn waar struikheide van houdt. Toch heeft ook deze minimalist een beetje water nodig, het blijft immers een plant! In extreem droge jaren, zoals in 2018, komt de heide dan ook nauwelijks tot bloei. Dit jaar ziet er gelukkig (nog) gunstiger uit.

Uitgelicht

Digitale krant