Nooit te Ver wandelt in Escharen

Algemeen

HUISSEN - De laatste groepswandeltocht van dit jaar voert de wandelaars van Nooit te Ver naar het Noord-Brabantse kerkdorp Escharen. Gelegen aan de Maas en nabij de oude vestingstad Grave behoort Escharen sinds kort tot de nieuwgevormde gemeente Land van Cuijk.

Zondag 11 december wordt deelgenomen aan een wandeling die deel uitmaakt van een zogenaamde winterserie en wordt georganiseerd door de plaatselijke wandelvereniging De Esterse Wandelaars. Ook nu weer zijn er verschillende routes uitgezet van respectievelijk 6, 10, 15 en 20 km. 

De tocht voert de wandelaars door een gebied dat bijna 1500 jaar geleden onderdeel was van een belangrijke internationale handelsroute van de Middellandse zee naar de Nederlanden, hetgeen bevestigd werd door de vondst van een pot oude gouden munten uit de zevende eeuw, die afkomstig waren uit Keulen, Maastricht en Marseille. Dit vergrootte de internationale bekendheid van Escharen eind 19e eeuw toen deze pot werd gevonden en opgegraven. De gevonden munten zijn overigens niet meer in Escharen. Een deel van de munten belandde uiteindelijk in Brussel en Den Haag, in de Munt- en Prentenkabinetten. Het potje van klei waar de munten in zaten, is naar het Rijksmuseum der Oudheden in Leiden gegaan.

Wat er nog wel is, stamt ook uit de 19e eeuw: de parochiekerk dateert uit de jaren 1860 en het karakteristieke raadhuis is van 1872. Daarnaast zijn er nog verschillende karakteristieke boerderijen uit de 19e, maar ook uit het begin van de 20e eeuw. Vertrek vanuit Huissen op twee locaties: Kampstuk hoek Bredestraat en Gochsestraat,om 9.30 uur.

Uitgelicht

Digitale krant