De vredeswandelaars passeren het Exodusmonument.
De vredeswandelaars passeren het Exodusmonument. Foto: Martien van Hemmen-Exoduscomité

Vredeswandeling is een appèl

Algemeen

HUISSEN - Op zaterdag 2 december vond een Vredeswandeling plaats. Velen om ons heen ervaren de huidige situatie in de wereld als een bedreiging voor de vrede. Het aantal oorlogsgebieden stijgt en de kluwen van geweld lijkt alsmaar oncontroleerbaarder te worden. 

Dat vraagt om een bezinningsmoment waarop verbinding en bewustwording centraal staan. Het initiatief van het Dominicanenklooster in Huissen werd meteen gesteund door het Exoduscomité, dat de kwetsbare positie van de burger in oorlogstijd als thema heeft.

Samen met coördinator Erica Schoemaker werd een 3,5 kilometer lange tocht uitgezet. Hierbij werd de tocht vanzelfsprekend gekoppeld aan het leed dat onze omgeving in de periode ‘44-’45 ten deel viel. Een drietal markante plekken, waar het lot van met name de burgers centraal staat, werd gepasseerd. De wijk Mea Vota (mijn wens....) werd aangedaan vanwege het Exodusmonument in de Bloemstraat.

Vervolgens togen de meer dan tachtig deelnemers naar het centrum, waar het Massagraf en monument De Klok werden gepasseerd. In alle rust en vredig werd aandacht gegeven aan de vredesgedachte.

Oudste deelnemer was de 90 jarige Dominicaan Paul Minke. De vraag om vrede is niet leeftijdsgebonden. Na afloop werd in de kloosterkapel door velen nagepraat en was er koffie. Voldaan en dankbaar en vooral hoopvol ging men uiteen. Misschien is herhaling nodig, de toekomst zal het leren.

Uitgelicht

Digitale krant