Afbeelding

Steun voor historische boomgaard in Gendt

Algemeen

BEMMEL/GENDT – Stichting Lingewaard Natuurlijk heeft een subsidie van 4.500 euro ontvangen om in Gendt een historische boomgaard op te knappen en geschikt te maken voor educatie voor basisscholen en om ouderen een fijn plekje te bieden om te zitten. Het initiatief is van Maarten Peters uit Gendt die met een aantal vrijwilligers de handen uit de mouwen gaat steken.

De boomgaard met een aantal hoogstamfruitbomen is in 1990 aangeplant als compensatie van de dijkverzwaring. De boomgaard is van de Gendtse bevolking en iedereen mag er gratis (onbespoten) appels van oude rassen plukken. Het onderhoud ligt bij de gemeente die de bomen eens in de 3 á 4 jaar komt snoeien. Volgens Maarten Peters blijkt dat onvoldoende. Er is een behoorlijke achterstand in het onderhoud.

Met steun van Stichting Lingewaard Natuurlijk is er een onderhoudsplan gemaakt en een werkgroep gevormd van vrijwilligers. Behalve het jaarlijks onderhoud neemt de werkgroep de inrichting van de boomgaard onder handen. Het college heeft het burgerinitiatief financieel ondersteund uit het budget Leefbaarheid. Als stimulans om de leefbaarheid in je dorp te verbeteren. Uitgangspunt blijft dat de initiatiefnemers zelf de verantwoordelijkheid nemen.

Het college ziet Lingewaard Natuurlijk als rechtspersoon die ook de aanvraag met een niet sluitende begroting heeft ingediend. Cor van Dalen van Lingewaard Natuurlijk zegt in eerste instantie niet op zoek te zijn naar meer financiële bronnen. "Die zijn zeker welkom", zegt Van Dalen, maar hij gaat uit van zelfredzaamheid van vrijwilligers en samen met Maarten Peters ondernemers te benaderen voor hulp in natura.

Volkstuin-

vereniging

DOORNENBURG - Volkstuinvereniging Doornenburg heeft voor het nieuwe seizoen 2016-2017 nog enige tuintjes ter beschikking.

Personen die ook graag een tuintje willen, kunnen zich melden bij H.Drost Gildestraat 118 te Gendt; 0481-421566 of Hans Gerdsen Langerakstraat 19 in Doornenburg; 0481 424560.

Uitgelicht

Digitale krant