Afbeelding

KNAW-prijs voor Kaj en Valentin

Algemeen

RESSEN - Op 12 juni geven de beide jongens een korte lezing in het 12e eeuwse kerkje in Ressen tijdens het eerste Schaak-Concert van T.Metissimo en laten zij zien hoe je zo'n helm zelf kunt bouwen. Van harte welkom bij Talento Metissimo! Heb jij ook een goed idee voor je PWS wil je onafhankelijk onderzoek in vrijheid doen of een plekje voor je PWS? Talento Metissimo kan je hierbij helpen!

Kaj Wortel uit Bemmel en Valentin Thonen uit Malden zijn door de KNAW uitgenodigd om op 14 juni een prijs in ontvangst te nemen voor hun zeer technische profielwerkstuk de Helmet van Thomas Bangalter. Samen met begeleiders en ouders. Onbekend is nog welke prijs het gaat worden. Beide jongens zijn leerling aan de Nijmeegse School voor Groenewoud. Zij startten volledig zelfstandig drie jaar geleden een onderzoek en bouwden dat uit naar een PWS.

De informaticadocent Piet van Geelen - die de jongens zelf hadden benaderd hiervoor - hielp hen uitstekend op weg, echter hij ging in 2014 met pensioen en zijn functie werd niet opgevuld. Met name Kaj kreeg het zwaar te verduren, omdat het electro-technische deel en de informatica zijn aandeel was in dit complexe project. Hierbij mag zeker de rol van Valentin niet worden onderschat!

De begeleider Johan Schuurbiers gaf de jongens voorts alle vrijheid. Talento Metissimo uit Lingewaard droeg bij in het toezicht op de veiligheid rondom het werken met schadelijke stoffen, voorzieningen et cetera, want zoals iedereen weet gebeurt het maken van profielwerkstukken voornamelijk thuis of elders en niet op school. Extramurale zorg is dan zeker op zijn plaats. Beloning namens T. Metissimo volgde dan ook in de vorm van drukwerk voor hun eigen boek. Naast de vele filmpjes op YouTube was er voorheen geen officiële documentatie voorhanden. Dit is het eerste verslaglegging voor zover is kunnen achterhalen. De KNAW zorgde voor een prachtige ontknoping aan het einde van het schooljaar. Na zoveel tegenslagen eindelijk erkenning voor de diepgang van dit pareltje van een meesterstuk op zoal informatica-gebied.

Uitgelicht

Digitale krant