Afbeelding

Carnaval in Angeren

Algemeen

ANGEREN - Mien waor is mien feestneus? Dit gaat over een feest waarbij je 'Alaaf' roept, je hebt je feestneus opgezet en het feest begint, juist... carnaval. Het feest van carnaval begint met het Prinsenbal op de elfde van de elfde dit jaar en eindigt op de Aswoensdag van het jaar 2018. Na de aswoensdag is er de Vastentijd, 40 dagen en nachten lang vasten en bezinnen.

Op zaterdag de 11-de van de 11-de van dit jaar is het zover, eerst nog naar de opening van het carnavalseizoen in Huissen, maar dan om 11 over 8 's avonds begint in het dorpshuis van Angeren het prinsenbal.

A.K.G. De Narrenpoel is nu heer en meester over het dorp. Er wordt afscheid genomen van Prins Dick van het Roode Wald en zijn prinses Yvonne. Ze hebben twee jaar lang veel gedaan om het carnaval goed te laten verlopen onder het motto 'wij make graag overal 'n feesje van... maor wel same met ollie allemaol'.

Maar wie wordt nu de nieuwe prins... en prinses? Hoe gaan ze zichzelf bekend maken, wat wordt hun motto de komende jaren? De spanning stijgt.

Daarna, de hersenen worden gepijnigd voor een thema van de carnavalswagen. De hamer, zaag en verfkwast worden ter hand genomen. Er worden carnavalskleren gemaakt, dat allemaal voor de carnavalsoptocht van zondagmiddag.

Ergens achter in de kast liggen wat atributen, die worden gezocht en gevonden (zie foto), het keuen buiten wordt netjes schoongepoetst en Angeren is Angeren niet meer en wordt langzaam maar zeker 'het Keuesgat'.

Dankzij mijn bronnen in de vereniging heb ik dit artikel kunnen schrijven.

Frits Botterblom

Uitgelicht

Digitale krant