Logo gemeentenieuwsonline.nl
Doorbraak van de Waaldijk bij Doornik-Bemmel in 1799 (foto: Historische Kring Bemmel)
Doorbraak van de Waaldijk bij Doornik-Bemmel in 1799 (foto: Historische Kring Bemmel) (Foto: Historische Kring Bemmel)

Lezing Ferdinand van Hemmen: In de branding van de Waal

BEMMEL - De Historische Kring Bemmel organiseert een lezing door Ferdinand Van Hemmen over de rijke cultuurhistorie van de Waaldijk en wat we hiervan kunnen leren in een tijd dat het water op-en-top gaat uitdagen

De rivieren deden weer van zich spreken in januari. De uiterwaarden liepen onder en zelfs binnendijks kwamen stukken land blank te staan (kwel). Maar de dijken hielden stand. Om zeker te zijn dat dit in de toekomst ook gebeurt worden ze flink op de schop genomen. Dat gebeurt vanuit het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP).

Intussen worden plannen uitgewerkt voor een grondige aanpak van de Waaldijken tussen Gorinchem en Lent-Doornik. Weldra begint ook de planvorming voor de Waaldijk in Lingewaard. Reden voor landschapshistoricus Ferdinand van Hemmen om in een lezing het erfgoed van die dijk in de schijnwerpers te zetten. Het landschap van de Waaldijk laat zich nog lezen als een spannend geschiedboek. Zo vertelt het nog verbluffend veel over het vroegere leven bij de rivier, over de heroïsche strijd tegen het water, over de ondervonden rampspoed en over de inventiviteit bij het vinden van oplossingen voor dijkherstel en dijkonderhoud.

Ferdinand van Hemmen kijkt niet alleen naar het verleden maar ook naar de toekomst. Het klimaat verandert, de zeespiegel stijgt. Het water gaat weer uitdagen, in allerlei opzichten. Hebben de oude dijkbouwers nog wijze lessen voor ons in petto, om duurzaam te kunnen wonen in de delta?

De lezing wordt op 20 maart gehouden in het Wapen van Bemmel en begint om 20.00 uur. De zaal is open om 19.45 uur. Entree gratis, koffie staat klaar.

Meer berichten