Logo gemeentenieuwsonline.nl

Unieke zelf beschilderde eieren in De Kijkruit

GENDT - Arjan Binnenkade-deWeerd toont haar unieke zelf beschilderde eieren in de Kijkruit van 9 maart tot en met 13 april.

“Ex ova omnia” (al het leven komt uit een ei) is een zeer oud gezegde. Bij talloze overleveringen werd verteld dat de wereld uit een ei is ontstaan. Het ei stond symbool voor nieuw leven en vruchtbaarheid, ook voor groeikracht en bescherming. Tijdens heidense lentefeesten en de latere christelijke paasvieringen schonk men gedecoreerde eieren: het huidige paasei.

Wereldwijd is geven van eieren een symbool van vriendschap en liefde. In Nederland werden eieren versierd met natuurlijke kleurstoffen, zaden, knipwerk of kralen. Rond 1975 werd het ei een inspiratie bron voor veel kunstenaars en overal in het land ontstonden 'eier-exposities'. De eieren werden versierd met olie of acrylverf en geëtst; ook opengewerkte eieren en met diverse materialen beplakte eieren waren te bewonderen.

"Ik beschilder eieren: ganzen- eenden-, zwanen-, nadoe- en struisvogeleieren. Ik ben geïnspireerd door de perfecte vorm van het ei en niet zozeer door het begrip 'paasei'. Mijn inspiratie bron is de natuur: Vogels ontbreken dus niet. Ook beschilder ik eieren voor speciale gelegenheden: bij geboortes, bruiloften of jarigen; een persoonlijk geschenk.

De eieren worden uitgeblazen, gereinigd en beschilderd met acrylverf en daarna voorzien van een laklaag. In “ De Kijkruit” zijn ook mijn Iconen en Iconen-eieren te zien. Deze kunstvorm heeft me veel gebracht en daarmee zal ik waarschijnlijk nooit stoppen", aldus Arjan Binnenkade-de Weerd. Expositieadres (raammanifestatie) Dorpstraat 21b Gendt; www.facebook.com/GendtVerbeeld.

Meer berichten