(foto: Johan Hesselink)
(foto: Johan Hesselink) Foto: Johan Hesselink

Kinkelbestuur in gesprek met… Regisseur transformeert Manneneiland tot theaterstuk…

Algemeen

BEMMEL - Manneneiland is een spektakelstuk geworden. Een mix van toneel, filmbeelden en koorzang. Er worden geen personages uitgebeeld en er is geen dramatisch hoogtepunt. Wel een indrukwekkende slotscène. Het publiek vermaken en een leuke avond bezorgen staat voorop. De Theaterkerk met zijn technische mogelijkheden fungeert als frame. Wij praten met regisseur Ton Schurink en Lia Mur als regieassistent en speler.


Manneneiland gaat over de geschiedenis van Bemmel in en na de oorlog. Een restant van deze geschiedenis is de huidige Sociëteit Het Manneneiland. Zij gaf opdracht tot het theaterstuk, dit ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum. Terwijl oorlog, verzet, onderduiken en evacuatie het natuurlijke decor van ‘manneneiland’ vormde, was de zorg voor gave en goed de kiem van haar ontstaan. Immers, na de evacuatie van de Betuwe bleven de mannen, omringd door water, achter om zorg te dragen voor vee en bezit.

Het theaterstuk is verdeeld in episodes, start op het einde van WO II en loopt door tot het heden. Je ziet de ontwikkeling van een boerendorp tot een moderne leefgemeenschap, aldus Lia. Er zijn spannende sketches, intriges en alledaagse dingen over mensen die een buitengewone rol hebben gespeeld in de geschiedenis van Bemmel. Herkenbare personages.

Ton: ook vrouwen hebben een belangrijke rol. Zij leveren met humor commentaar op de gebeurtenissen. Als je saaie scènes gechargeerd uitvergroot, wordt het ineens komisch. Het is een echt Bemmels stuk dat niemand mag missen met een mooie muzikale omlijsting van het Nieuw Betuws Kamerkoor.


Jan de Moor en Johan Hesselink

Uitgelicht

Digitale krant