(foto: Piet van der Horst)
(foto: Piet van der Horst) Foto: Piet van der Horst

Fantastische uitvoering van 'Manneneiland' door Teejaater Pan en Het Nieuw Betuws Kamerkoor

Algemeen

BEMMEL - Het theaterstuk Manneneiland, van oorlogstijd naar sociëteit, is een oogstrelende voorstelling geworden. Regisseur Ton Schurink is erin geslaagd om met het scenario van Erik Karel de Vries, de enerverende geschiedenis van Bemmel tot leven te brengen in een groot aantal vlotte en karakteristieke scènes. De voorstelling riep dan ook veel herkenbaarheid op bij het publiek.\

Het is een theaterstuk met een knipoog. Drie dynamische meiden becommentariëren op vrolijke, maar ook niet mis te verstane wijze, de gebeurtenissen op het toneel. Hun inbreng plaatst de handelingen in een fris en nieuw perspectief. Hulde voor de spelers die de gebeurtenissen tot leven brengen.

Het theaterstuk bevat een groot aantal verhaallijnen die aansluiten bij het verhaal van Bemmel na WO II. De wederopbouw, de verdeling van macht, de invloed van de politiek en de notabelen, het geritsel van mannen met invloed en de emancipatie van de vrouw.

Het initiatief voor de voorstelling kwam van sociëteit het Manneneiland. Teejaater PAN nam de opdracht de voorstelling uit te voeren. Een belangrijke rol bij de uitvoering speelt Het Nieuw Betuws Kamerkoor, dat verrast met een passende muziekkeuze en met stemmige zang. De Historische Kring zorgde voor precies het goede nostalgische beeldmateriaal dat tijdens de voorstelling wordt geprojecteerd.

Met een prachtige decor en een heuse rijdende auto is het een voorstelling geworden die je meeneemt naar vroeger tijden en je keurig weer afzet in het heden in een indrukwekkende slotscène, waarin het gezelschap onder luid applaus, afscheid neemt van het publiek.

Uitgelicht

Digitale krant