Vendelen op de vendeliersweide
Vendelen op de vendeliersweide

Geschiedenis van de wijk Loovelden centraal

Algemeen

HUISSEN - De oudste bij naam bekende Huissenaren woonden op de Loovelden. Wie het waren en hoe we ze kennen kunt u lezen in het laatste nummer van Mededelingen van de Historische Kring Huessen.

In dit nummer wordt uitgebreid aandacht geschonken aan de wijk Loovelden. Het archeologisch onderzoek heeft geleid tot talloze vondsten, die ook landelijk opzien hebben gebaard. Het blijkt, dat het rond de tweede eeuw na Christus in dit deel van Huissen gonsde van de activiteiten. Het wordt dan ook duidelijk waarom een deel van de straatnamen is vernoemd naar zaken uit de Romeinse tijd. Na lezing van dit nummer weet u ook waarom de Surastraat in deze wijk ligt. Aan de hand van een kaart wordt de middeleeuwse situatie van het gebied besproken. Ook de straatnamen die gerelateerd zijn aan de Huissense gilden worden toegelicht en er wordt uitgelegd waarom er een Keurvorstsingel in de wijk ligt.

Er is ook aandacht voor de recentere geschiedenis van Huissen. Er wordt een koningsschild uit 1749 besproken, maar ook het lot van Joodse Huissenaren tijdens de Duitse bezetting komen aan de orde. Huissense reclameobjecten passeren de revue terwijl de betekenis van het woord “teek” in het dialect op humoristische wijze in datzelfde dialect wordt toegelicht.

Kortom, ook dit nummer van het tijdschrift van de Kring bevat weer veel wetenswaardigheden over de oudere en jongere geschiedenis van Huissen. Mocht u geïnteresseerd zijn in een exemplaar; ze zijn voor vijf euro te koop in het Stadsmuseum De Hof van Hessen. Daar kunt u zich eventueel ook aanmelden als lid van de Kring voor twintig euro per jaar.

Uitgelicht

Digitale krant