Logo gemeentenieuwsonline.nl

Week van de Alfabetisering: 3 - 9 september Kom in actie tegen laaggeletterdheid

REGIO - In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met online zaken. In Gelderland gaat het om 10,4% van de volwassenen. Moeite hebben met lezen en schrijven heeft grote gevolgen.

Het maakt mensen kwetsbaar: minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond dan geletterde mensen. Van 3 - 9 september organiseert Stichting Lezen & Schrijven daarom de jaarlijkse Week van de Alfabetisering. Heel Nederland wordt opgeroepen om in actie te komen tegen laaggeletterdheid.

Honderden organisaties in het land vragen tijdens de Week van de Alfabetisering aandacht voor laaggeletterdheid door activiteiten te organiseren. Ook in Gelderland zetten gemeenten, bibliotheken, scholen en bedrijven zich in om extra aandacht te schenken aan laaggeletterdheid. Een overzicht van alle activiteiten tijdens de week staat op https://www.weekvandealfabetisering.nl/


"Taal heb je nodig om je te kunnen redden in het leven. Als je moeite hebt met lezen en schrijven kun je niet volledig meedoen, terwijl onze samenleving juist sterker wordt als iedereen mee kan doen", zegt Geke van Velzen, directeur van Stichting Lezen & Schrijven. "Helaas is laaggeletterdheid ook in ons land nog steeds een groot probleem. Daar moet verandering in komen. Daarom organiseren wij de Week van de Alfabetisering. Doet u met ons mee?"

Meedoen aan de Week van de Alfabetisering kan op allerlei manieren. Bijvoorbeeld door het opnemen van een taal- of rekenvlog, door mee te doen met een activiteit in de eigen regio, of door als taalvrijwilliger aan de slag te gaan. Kom nu in actie, meld uw activiteit aan, ontvang campagnematerialen en deel uw goede daad op sociale media.

Een greep uit de activiteiten:

Maandag 3 september
* ROC Nijmegen opent de Week van de Alfabetisering op de markt in Nijmegen. Er is een speciale marktkraam en er zijn taalambassadeurs die op de markt aandacht vragen voor laaggeletterdheid. De markt is van 09.00 uur - 16.00 uur in het centrum van Nijmegen (Grote Markt, Burchtstraat, Augustijnenstraat)

Woensdag 5 september
* In 10 bibliotheken van Rivierenland wordt op woensdagmiddag extra feestelijk voorgelezen in het kader van de Week van de Alfabetisering, na afloop kan er volop worden geknutseld. Alle kinderen zijn welkom om te komen luisteren naar het verhaal van Buurman Brombeer. De voorleestijd verschilt per vestiging.

Donderdag 6 september
* De hele week staan 16 vestigingen van bibliotheek Gelderland Zuid in het teken van laaggeletterdheid met een tentoonstelling, filmpjes, en een quiz. Op donderdag van 11.00 uur - 16.00 uur staat de promotiekar van ABC bij vestiging Mariënburg en zijn er taalambassadeurs aanwezig.

Meer berichten