Logo gemeentenieuwsonline.nl
Leden van het Herdenkingscomité 2 oktober. (foto: Mireille Borgers)
Leden van het Herdenkingscomité 2 oktober. (foto: Mireille Borgers) (Foto: mireille borgers)

Herdenkingscomité 2 oktober een feit

LINGEWAARD - We zitten volop in de maand van de herdenkingen WO II. Velen zullen plechtigheden bijwonen in de regio.Het programma staat aangegeven in de September herdenkingskrant die iedereen heeft ontvangen. Niet ontvangen? Ga dan langs VVV of bibliotheek e.d.

Na de mislukking van Market Garden kwam de regio steeds meer onder vuur te liggen. Dramatisch dieptepunt was het bombardement op Huissen waarbij meer dan 150 burgerslachtoffers vielen. Ook andere plaatsen, zoals Bemmel, Angeren en Gendt werden niet gespaard en bevonden zich in de frontlijn.

Het Ere Massagraf in Huissen is de markering die al die ellende symboliseert. Vorig jaar was een eerste succesvolle herdenking en besloten is om dit een vast punt om de herdenkingsagenda te laten zijn.

Samenwerkende partijen hebben op vrijdag 7 september een comité opgericht. De 'zuilen' van deze herdenking worden gevormd door de historische Kring Huessen, de Gilden, stichting Gedenkpark, Stinase en het Exoduscomité. De gemeente Lingewaard fasciliteert daar waar nodig.

Op 2 oktober zal van 19.00 tot 20.00 uur een stille tocht plaats vinden. Nadien wordt apart een presentatie gegeven.

Meer berichten