Toen en nu door Van Eimeren. (Foto: Wim Woudt)
Toen en nu door Van Eimeren. (Foto: Wim Woudt)

Herdenking Betuws oorlogsgeweld

Algemeen

HUISSEN - Op 2 oktober is de herdenking Betuws oorlogsgeweld. Er wordt stil gestaan bij Operatie Market Garden, die op 17 september 1944 startte.

Deze operatie strandde. Hevige gevechten volgden en de ellende was immens. Die 17e september begon met een slecht voorteken bij 't Looveer. Daar vielen 22 burgerslachtoffers. Huissen zelf werd in het hart geraakt door het bombardement dat op 2 oktober plaats vond. Andere kernen in de regio kennen ook de tragedie.

Ten tijde van het 2 oktoberbombardement waren ook inwoners uit Nijmegen, Arnhem, Elden en Elst op drift geraakt en op de vlucht. Velen werden slachtoffer en zijn begraven in Massagraven in Huissen en Angeren. Het Ere Massagraf in Huissen is een laatste rustplaats voor meer dan 150 onschuldigen Juist deze plaats is dé plek is om te herdenken.

Het thematisch herdenken werd mede ingegeven door een oproep van Jan Terlouw om bij dit Massagraf de kwetsbare positie van burgers te herdenken. Dit leidde tot een breed gedragen bewonersinitiatief. Het 'Comité Herdenking 2 oktober' organiseert de bijeenkomst met Stille Tocht.

Programma:

Stadskerk Huissen open vanaf 18.30 uur.

19.00 uur aanvang met voordrachten uit dagboeken, een woord van burgemeester Schuurmans-Wijdeven en ondersteuning van de Scouting band.

19.25 uur vertrek onder begeleiding van tamboers van de stadsgilden naar Massagraf.Daarna vervolgt men naar Monument De Klok.

20.00 uur 1 minuuut stilte met Taptoe.

In de Antoniuskapel is gelegenheid informeel bijeen te komen met koffie/thee. Voor belangstellenden is er in vergaderzaal 1 een lezing verzorgd door de HKH. Iedereen is welkom!

Uitgelicht

Digitale krant