Dries van Agt. (foto: Jordi Huisman)
Dries van Agt. (foto: Jordi Huisman) Foto: Jordi Huisman

Lezing Dries van Agt bij Kinkelacademie

Algemeen

BEMMEL - Dries van Agt, jurist, voormalig hoogleraar en politicus geeft op 22 oktober om 20.00 uur zijn lezing de titel 'Palestina, een schreeuw om aandacht' in cultureel centrum De Kinkel aan de Van Ambestraat 1 in Bemmel.

Er is veel onwetendheid over wat de Palestijnen de afgelopen decennia is overkomen, vindt oud-premier Dries van Agt. Dit zorgt volgens hem voor onverschilligheid en zelfs afkeer van dit verdreven en verdrukte volk.
De oprichting van de staat Israël in 1948 ging gepaard met de verdrijving of vlucht van 750.000 Palestijnen. In 1967 veroverde Israël de rest van Palestina en volgde de bezetting van Oost-Jeruzalem, de Westoever van de Jordaan en Gaza, met nog eens honderdduizenden vluchtelingen als gevolg. Het planten van nederzettingen in de bezette gebieden zorgde voor grote onrust en is vierkant in strijd met het internationale recht. De Palestijnse samenleving is door de bezetting en de beperkte bewegingsvrijheid volledig ontwricht geraakt. De Palestijnse economie sterft af en massale werkloosheid en armoede zijn het gevolg. Omstandigheden die Van Agt met grote gedrevenheid onder de aandacht brengt.
Alleen een vredesregeling gebaseerd op het internationaal recht kan volgens Van Agt tot duurzame vrede leiden. Amerika en de Europese Unie kunnen dit bevorderen. Maar de EU treedt niet effectief op, mede door de opstelling van de Nederlandse regering. Nederland is daardoor medeverantwoordelijk voor het voortdurende onrecht in Palestina.

Voor kaarten en meer informatie staat www.dekinkel.nl; kaarten zijn ook te koop bij boekhandel de Toren van Bemmel voor 12,50 euro (inclusief kopje koffie of thee voor aanvang).

Uitgelicht

Digitale krant