Vliegenzwam. (Gijsbert Peelen)
Vliegenzwam. (Gijsbert Peelen) Foto: Gijsbert Peelen

Paddenstoelenexcursie in Haalderen

Algemeen

HAALDEREN - Vooral in de herfst schieten ze uit de grond: paddenstoelen. Oude legendes vertellen over het schuim uit de bek van het paard van Wodan, dat witte spikkels vormde op de vliegenzwam en over truffels die ontstaan zouden zijn uit het zaad van bronstige herten.

In het begin van het christendom bedelden rondtrekkende predikers om brood. Waar ze bruine kruimels lieten vallen groeiden giftige paddenstoelen en witte kruimels leverden eetbare paddenstoelen op.

Biefstukzwam, braakrussula, tonderzwam en elfenbankje zijn zomaar enkele namen die gegeven zijn aan de vruchtlichamen van deze schimmige schimmels. Sommige ruimen afval op; andere maken afval door de boom te doden waar ze in groeien. Weer andere leven samen met de wortels van de bomen en worden daar allebei beter van!

Natuurgidsen van Stichting Lingewaard Natuurlijk leiden een ieder op zondag 21 oktober rond in Haalderen. Samenkomst is bij de parkeerplaats van cafetaria Moos aan de Kolkweg 2 in Haalderen. Vanaf 13.45 uur staan de gidsen er te wachten. De excursie begint om 14.00 uur en duurt tot ongeveer 15.30 uur.

Tip: spiegeltje, fototoestel en kinderen meebrengen. Kosten drie euro, kinderen 1,50 euro. Informatie: Gijsbert Peelen 06 10864179 of info@lingewaardnatuurlijk.nl.

Uitgelicht

Digitale krant