(foto: Hans Rutgers)
(foto: Hans Rutgers) Foto: Hans Rutgers

Schooltuindiploma voor kinderen van Pius X

Algemeen

BEMMEL - Vorige week dinsdag was het feest in De Veldschuur te Bemmel. Kinderen van groep
7a/7b van de Pius X-school, sloten het schooltuinseizoen af. Wat in april begonnen was met aardappelen poten en spinazie zaaien werd nu bezegeld met een diploma. Met speciaal erop wat de kinderen allemaal gedaan én geleerd hebben.

Herman Klomp veeboer met melkkoeien en kleinvee en Ewald Nijenhuis, coördinator van de schooltuintjes, waren speciaal hiervoor gekomen. Herman met de tractor. Hij vertelde de kinderen hoe belangrijk het is om al vroeg kennis te maken met natuur en cultuur. En schooltuintjes horen daarbij. Opgegroeid op een boerderij weet hij nog precies hoe het toen voelde. Een meesterlijk verteller. Dat merkten de kinderen ook toen ze bij hem en Gerard Steenhof, landbouwer, op bezoek waren. Ze vonden dit het mooiste onderdeel van het hele lesprogramma. Een daverend applaus voor beide boeren.

Ewald die in Bemmel Herman nog les gaf, memoreerde hoe belangrijk vrijwilligers zijn voor dit soort activerend onderwijs: in de praktijk leren hoe je groenten teelt met als bijvangst veel nieuwe begrippen en hoe je als kinderen samenwerkt. De kinderen boden namens de school twee grote, groene gieters aan. Natuurlijk voor de Stichting Lingewaard Natuurlijk. Weer applaus! Ten slotte roemde meester Bas, mede namens juf Joyce, de goede samenwerking en dat het dit jaar écht op rolletjes liep. Ook de kinderen was dat opgevallen. Maar als ze uit alle mogelijkheden mogen kiezen, is toch het leukste aan de schooltuintjes: “Even niet naar school hoeven”. Dat motief vergeven wij hen maar!

Jan de Moor

Uitgelicht

Digitale krant