Logo gemeentenieuwsonline.nl
Nederlandse en Duitse scholieren werken samen in Bemmel. (foto: Femke Hoebergen)
Nederlandse en Duitse scholieren werken samen in Bemmel. (foto: Femke Hoebergen) (Foto: )

Nederlandse en Duitse scholieren werken samen in Bemmel

BEMMEL - In lokaal 2.02 op het Over Betuwe College in Bemmel staat een lerares in een Dirndl voor de klas, terwijl haar leerlingen grote pullen bier drinken. Je zou bijna denken dat we in Duitsland zijn. Maar nee, we zijn gewoon in Bemmel. Deze scholieren doen namelijk mee aan de Nederlands-Duitse Scholenwedstrijd van de Euregio Rijn-Waal.

Samen met leeftijdsgenoten van hun partnerschool, de Heinrich-Meyers-Schule uit het Duitse Hamminkeln, maken ze een filmpje over de vooroordelen die Nederlanders en Duitsers over elkaar hebben. Hiermee hopen de vijftien scholieren uit 3vmbo-t in de prijzen te vallen bij de Euregionale Scholenwedstrijd, die dit jaar voor het eerst georganiseerd wordt door de Euregio Rijn-Waal.

'Belangrijk om je buren te kennen'

Waarom is het zo belangrijk om kennis te hebben van de Duitse taal en cultuur? "Duitsland is ons buurland, we zitten hier dicht bij de grens, en het is belangrijk om je buren te kennen", vindt Buijinck. "Veel scholieren gaan in Duitsland op vakantie en hun ouders doen er boodschappen. Sommige scholieren willen later misschien in Duitsland stage lopen of er werken." De docente is daarom blij dat de samenwerking met de Duitse partnerschool steeds verder uitgebreid wordt. "We brengen bezoeken aan elkaars school, schrijven elkaar, gaan samen naar de kerstmarkt in Keulen en doen uitwisselingen", aldus Buijinck. "De leerlingen leren hier heel veel van. En inmiddels hebben ze ook buiten de lessen om contact met elkaar: ze sturen elkaar berichten via WhatsApp en volgen elkaar op Instagram!"

Meer berichten