Onze solist oefent. (foto: Jan Startman)
Onze solist oefent. (foto: Jan Startman) Foto: Jan Startman

Het LWMK en 1919-2019

Algemeen

LINGEWAARD - Het lijkt wel een of andere code, de kop van dit artikeltje. Maar niets is minder waar.

Wat betekent het bovenstaande opschrift! Het betekent in het kort: het 100-jarige bestaan van mannenzang in Huissen! Daar valt natuurlijk wel wat aan af te dingen. In de inmiddels opgespoorde archiefstukken hebben we deze gevonden als start van 100-jarige mannenzang:

“Op 19 november 1919 staken enige leden van het kerkkoor de koppen bij elkaar om tot de oprichting te komen van 'De Roomsch Katholieke Mannenzangvereniging Sint-Caecilia'.”. Veel informatie is tot ons gekomen door een stuk van Piet Driessen (helaas dit jaar overleden) waarin de koorgeschiedenis in keurige, chronologische volgorde staat beschreven.

Ik pik er even een pikant stukje uit: “Lid was je niet zomaar”. Ieder nieuw lid kreeg een half jaar lang de tijd om van een goede opstelling blijk te geven alvorens hij volwaardig lid werd. Ja ja, dat waren nog eens tijden. Voor het Lingewaards Mannenkoor wordt volgend jaar dus een feestjaar en bestuur en commissies zijn hard bezig om manifestaties voor te bereiden voor 2019. Maar eerst hebben we nog een uitvoering op 23 december samen met de Stedelijke Muziekvereniging Huissen in de parochiekerk van Huissen Stad op de Lange Kerkstraat 10.

Komt allen, zou ik zeggen. En als je ons gezang nou erg mooi vindt en dat zelf ook wel zou willen beoefenen, meld je aan bij Hans Koster, 06 53966931.

Uitgelicht

Digitale krant