Blauwe reiger. (foto: Tomas Hekkers)
Blauwe reiger. (foto: Tomas Hekkers) Foto: Tomas Hekkers

Lingewaard natuurlijk

Algemeen

LINGEWAARD - Wie uitgekeken is op de blauwe reiger, die vaak langs de waterkant staat te vissen, kan met enige regelmaat ook de zilverreiger ontmoeten. Deze prachtige vogel is vaak te vinden naast onze vertrouwde blauwe reiger omdat ze hetzelfde voedsel zoeken.

Behalve het eten van vis staan ze soms in een weiland, op zoek naar een hapje muizen en/of mollen. De zilverreiger is minder brutaal dan de blauwe reiger: deze laatste zal niet snel terugdeinzen om bij een tuinvijver nog even een lekker visje te snaaien, en in grote steden aan te schuiven bij de restanten van de viskraam op de markt.

Bij vorst en sneeuw zal zowel onze blauwe reiger als de zilverreiger verder trekken naar het zuiden. Maar niet alle reigers gaan, als ze een plek hebben gevonden waar nog voldoende voedsel is te vinden, zullen ze blijven. Helaas kan deze beslissing bij een aanhoudende vorst en strenge winter soms de dood tot gevolg hebben. Toch neemt het aantal zilverreigers toe. Global warming? Schone wateren? Genoeg voedsel?

Onze blauwe reiger broedt van februari tot mei in bomen. Een apart gezicht: die grote vogels in een nest hoog in een boom! In het Reigerbos in de Bemmelse Waard is goed te zien hoe ze hun nesten maken van takken. Grappig weetje: mannetjes en vrouwtjes zien er identiek uit, zelfs voor de reigers is het lastig. Pas tijdens de balts, waarbij een ritueel van dansjes en begroetingen volgen, vinden ze de ware!

Sandra Bak namens Stichting Lingewaard Natuurlijk

Uitgelicht

Digitale krant