Afbeelding

Gendtenaar succesvol in Braziliaans jiu jitsu Tino Driessen: 'Ik ben er verslaafd aan'

Algemeen

Hij greep naast de uitverkiezing tot Sportster van Lingewaard. Maar Tino Driessen uit Gendt pakte al voldoende prijzen in zijn sport: Braziliaans jiu jitsu. Pardon? Inderdaad een nog vrij onbekende maar juist edele (vecht)sport die het midden houdt tussen judo en worstelen. 'Hard, maar sportief '.

Tekst: Hans Schmeinck

[tekst]

Tijdens de uitreiking van de Sportster van Lingewaard onlangs in de kantine van Jonge Kracht keek Tino Driessen (34) maakte het hem niet uit dat hij niet won. ,,Ik was dan wel genomineerd, maar ik hoef niet zo nodig op de voorgrond. Wel lief dat een vriendin me had opgegeven.'' En terecht, want sinds de in Doornenburg opgegroeide en in Gendt woonachtige Driessen Braziliaans jiujitsu (BJJ) beoefent boekte hij tal van successen.

Zo werd hij op z'n eerste toernooi meteen derde en bij z'n tweede –de Flevo Open- pakte hij twee keer goud. En op het NK in 2016 greep Driessen zilver en dat van vorig jaar brons. ,,Al had ik daar eerste moeten worden. Maar ik had me in de eerste ronde totaal uitgeput.'' Want dat de vrij onbekende sport intensief is, moge duidelijk zijn. Braziliaans jiu-jitsu houdt het midden tussen judo en worstelen.

,,Bij judo gaat het vooral om de worp en minder om het gevecht op de mat, bij ons is het juist andersom. Je probeert de gewrichten van je tegenstander zo te buigen, dat ie aftikt. Hard, maar sportiviteit staat wel voorop. Je wint doordat je tegenstander aftikt, of omdat je meer punten hebt gescoord.''

Kooivechten

Driessen is naar eigen zeggen nooit echt ernstig geblesseerd geraakt door de sport. ,,Al heb ik wel last van m'n schouders en vingers.'' Valt mee als je er al zo'n 17 jaar geleden mee bent begonnen. ,,Na kickboxen en fitnessen wilde ik MMA, mixed martial arts zeg maar kooivechten, doen en Braziliaans jiu-jitsu is onderdeel ervan. Dat vond ik zo gaaf dat ik daar mee door ben gegaan. Ik ben er echt verslaafd aan geraakt'', aldus de medewerker van baksteenfabriek Caprice in Angeren.

Driessen –vader van zoon Jarno (4,5 jaar) en samenwonend met vriendin Maaike- traint bij en vecht voor Jiu Jitsu Factory, een organisatie met twaalf locaties in Nederland en Duitsland, opgericht door de broers Mathieu en Willem Peters. ,,Ik train op donderdag in Oss met Mathieu en op dinsdag en zondag in Arnhem, met Eibert Beugelink.''

Zijn plannen annex doelen heeft Driessen goed voor ogen. Hij wil sowieso de zwarte band halen (zie ook kader). ,,En volgend jaar presteren op het EK en dit jaar goud op het NK.''

                                        

Kleur band, leeftijd en gewicht

Bij Braziliaans jiu jitsu is er een indeling in kleur band (wit-blauw-bruin-paars-zwart). Tino Driessen: ,,Ik heb de blauwe band, maar ik wil zwart halen. Dat duurt nog wel een aantal jaar.'' Ook zijn er leeftijdscategorieën. Én is er een indeling naar gewichtsklasse. ,,Ik ben van ultra heavyweight naar super heavyweight gegaan. Ofwel van boven de 100,5 kilo naar er onder. Ik ben door de sport al 26 kilo afgevallen. Een mooie bijkomstigheid'', lacht de Gendtenaar.

Uitgelicht

Digitale krant