Afbeelding

Startschot WO II boek Betuwe van Michel

Algemeen

BETUWE - Michel Bongers is geen onbekende in de regio. Hij heeft reeds tientallen streekromans op zijn naam staan. Daarbij neemt hij de bewoner als het ware mee in het verhaal.

In 2014 werd een boek gepubliceerd, De Heuvel genaamd, waarin hij veel feiten uit de historie van de oorlog met elkaar in verbinding brengt. Het boek werd een succes. Het zal niemand verbazen dat dit vraagt om een vervolg in de herdenkingsjaren 2019 en 2020.

Het Exoduscomité heeft een aantal initiatieven op het program staan en het contact met Michel Bongers wordt als het ware voortgeborduurd op De Heuvel als historische roman. In de afgelopen jaren is de omgeving verrijkt met markeringen die op bescheiden, doch goed herkenbare wijze elementen uit WO II tonen. Markante herkenning is monument De Vleugel, dat langs de Linge opvalt en het woord ' Liberation' in zich draagt.

Michel is geboren in de Betuwe en hij heeft een warme relatie met de mensen en woonkernen. Tijdens de werkzaamheden voor het boek De Heuvel heeft hij zich reeds verdiept in het thema. Daarbij is hij - net als het Exoduscomité - van mening dat de positie van burgers in WO II centrale aandacht verdient. Zijn boek zou wel eens een ode kunnen worden aan al die honderden door oorlogsgeweld gestorven bewoners.

Market Garden mislukte jammerlijk. Dat had vergaande gevolgen; tot en met de evacuatie. De Betuwe werd frontgebied. Michel broedt op het samenbrengen van verhalen. Het startschot is gevallen en het herdenkingsboek gaat er komen. Michel Bongers heeft weer pakkende ideeën. "We blijven u op de hoogte houden."

Uitgelicht

Digitale krant