Logo gemeentenieuwsonline.nl
Voor meer fietsstroken in Lingewaard moeten fietsers nog een paar jaar geduld hebben. (foto: Sjaak Veldkamp)
Voor meer fietsstroken in Lingewaard moeten fietsers nog een paar jaar geduld hebben. (foto: Sjaak Veldkamp) (Foto: Sjaak)

Aanpak veiligheid dijken op de lange baan

LINGEWAARD – Voorlopig niet meer veiligheid voor fietsers op de dijken. Het college heeft besloten vanwege 'technische redenen' voorlopig geen aanpassingen op de dijkwegen te doen. Het wachten is op de dijkverzwaring die vanaf 2022 staat gepland.

In 2016 zorgden dijken voor maatschappelijke onrust. De gemeenteraad was in rep en roer. Het college werd opgedragen motoren van de Lingewaardse dijken te weren. Voor fietsers moest de veiligheid fors omhoog door aanleg van rode fietsstroken zoals op de Rijndijk tussen Angeren en Huissen.

Ruim een jaar later kwam het college met hangende pootjes bij de raad terug. De aanleg van rode fietsstroken werd uitgesteld omdat de dijkverzwaring er aan zat te komen. Toch aanleggen zou kapitaalvernietiging zijn. Als goedkope tussenoplossing werd voorgesteld om door witte belijning fietssuggestiesroken te maken. Toch een stukje veiliger. De raad ging hiermee akkoord.

Ook dat is nu van de baan. De gemeenteraad is hierover schriftelijk geïnformeerd. "De dijk is op veel plaatsen te smal gebleken om deze aan te kunnen brengen en tevens een logische wegindeling te behouden Om die reden is het niet mogelijk om binnen het huidige wegprofiel op een veilige wijze fietsvoorzieningen te realiseren."

De motoren blijft een heikel punt. Het verbieden van motorrijders is niet gelukt. Er komt een nieuw onderzoek, belooft het college. Samen met de motorenproblematiek wil het college de wens van een veilige fietsvoorzieningen realiseren inbrengen bij het Waterschap. Die is bezig met planvorming voor de dijkverzwaring.

Meer berichten