Logo gemeentenieuwsonline.nl
Jan Wannet neemt voor Gilden Huissen 't Räökeliezer in ontvangst. (foto: Marjoke du Bois)
Jan Wannet neemt voor Gilden Huissen 't Räökeliezer in ontvangst. (foto: Marjoke du Bois) (Foto: Marjoke du Bois)

Derde Räökeliezer voor Huissense Gilden

HUISSEN - Vrijdagavond 1 maart werd in Het Moment in Huissen het carnavalsvuur al vast opgepookt. Traditioneel is deze vrijdagavond een culturele avond met als hoogtepunt de orde van het Räökeliezer. Onder het motto; “Bèter Goeie Vrejdag As Woensdag”, wordt dan een organisatie of persoon onderscheiden die zich het afgelopen jaar op een bijzondere wijze in de kijker heeft gespeeld.


In ‘t Moment steeg de sfeer al snel naar het kookpunt mede vanwege de bijdragen van allerlei lokale artiesten. Velen kwamen verkleed in bonte kledingstukken. Uit drie genomineerde bezoekers verkoos de zaal Laura Bartels uit als de mooiste verklede. Ze had rood en blauw samengevoegd tot paars om het oplaaiend vuur tussen de twee kleuren te doven.
In een lied, geschreven door Hans en Sjaak, werden de twee genomineerden voor ’t Räökeliezer bezongen. Anja Zweers omdat zij de historische bordelen van Huissen in de schijnwerpers had geplaatst. Het vuurtje bij menig Huissenaar had ze daarmee aardig opgepookt naar een hoogtepunt. De Gilden van Huissen hadden het paasvuur in 2018 hoog opgepookt. Een probleempje echter, de Duuvel op de paasbult wilde maar niet branden. Pas als de Duuvel geheel is verbrand kan men immers pas starten met het vendelen. Het ongeduld nam toe want de dorst kon niet wachten. Tja en toen werd voor de Duuvel en zien ouwe moer een vendelhulde gebracht. De Gilden van Huissen hadden nog voor het blussen van de dorst de vingers gebrand en ontvingen daarvoor de orde van het Räökliezer 2019.

Meer berichten