Logo gemeentenieuwsonline.nl
Vaccinatie tegen meningokokken
Vaccinatie tegen meningokokken (Foto: GGD)

Vaccinatiecampagne Meningokokken voor tieners van start

REGIO - "Je doet het niet alleen voor jezelf, maar ook voor je vrienden en vriendinnen en je familie", vertelt jeugdarts Marion de Bruijn van GGD Gelderland-Midden. Zij is nauw betrokken bij de meningokokkencampagne in de regio en weet veel van de bacterie.

Marion: "De bacterie wordt verspreid door niezen en hoesten en kan ernstige gevolgen hebben, zoals hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging." Soms kan de bacterie zelfs dodelijk zijn. Sinds enkele jaren is er een toename van het aantal gevallen van Meningokokken W-ziekte. In combinatie met de ernst van de ziekte is door RIVM besloten om te gaan vaccineren met het vaccin Men ACWY. De GGD voert de vaccinaties in de regio's uit.

37.000 vaccinaties
Vrijdag 15 maart is GGD Gelderland-Midden begonnen met vaccinatie in Ede. Nu volgen de andere 14 gemeenten in de regio. In totaal worden ruim 37.000 tieners uitgenodigd van maart tot en met juni. Jongeren tussen 14 en 18 jaar zijn relatief vaker drager van de bacterie die meningokokkenziekte veroorzaakt. Zij hebben meer kans om de ziekte te krijgen en de bacterie te verspreiden. Jongeren geboren in 2001, 2002 en 2004 kunnen de prik halen in maart of april. Jongeren geboren in 2003 en 2005 krijgen nog een uitnodiging voor mei of juni.

Meningokokkenziekte is een zeer ernstige infectieziekte. Veel mensen dragen de meningokok tijdelijk bij zich in de neus of keel zonder dat zij zelf ziek worden, maar je kunt een infectie krijgen. De ziekte komt voor op alle leeftijden, het meest bij jonge kinderen tot 4 jaar, tieners en ouderen. Meer informatie staat op www.deelditnietmetjevrienden.nl.

Meer berichten