Huissen en de strijd om de Reformatie

woensdag 10 april 2019 20:30

HUISSEN - Woensdag 10 april verzorgt de Historische Kring Huessen een lezing over de Reformatie in Huissen. De lezing begint om 20.30 uur en wordt gehouden in De Buitenpoort.

Tijdens de beginjaren van de Tachtigjarige oorlog (1568-1848) werden de aanhangers van de nieuwe godsdienst in Gelderland door met name Spaanse troepen vervolgd. Om aan hun belagers te ontkomen vond een aantal van hen een veilig onderkomen in Huissen. Toen in de jaren '70 en '80 van de zestiende eeuw Gelderland Calvinistisch werd, waren het de katholieken die hun toevlucht zochten in het stadje. wat de gevolgen waren van telkens nieuwe geloofsvluchtelingen in Huissen zal tijdens de lezing worden besproken.

Het hertogdom Kleef werd vanaf 1592 geregeerd door hertog Johan Willem. Hij was voorbestemd voor een kerkelijke loopbaan, maar door het onverwacht overlijden van zijn broer Karel Frederik werd hij hertog tegen wil en dank. Johan Willem was overtuigd katholiek en dus was er voor de aanhangers van het protestantisme weinig ruimte in zijn hertogdom. Wat dat betekende voor de eerste jaren van de protestantse gemeente in Huissen zal eveneens tijdens de lezing aan de orde komen.