Logo gemeentenieuwsonline.nl
Vendeliers bij paasvuur. (foto: gilden Huissen)
Vendeliers bij paasvuur. (foto: gilden Huissen)

Paasvuur in Huissen

HUISSEN - Op zondag 21 april eerste paasdag, ontsteken de gilden van Sint-Gangulphus en Sint-Laurentius binnen de stad Huissen het paasvuur om te vieren dat de lente en daarmee het nieuwe jaar en het gildeseizoen is begonnen.

De gilden doen dit ieder jaar met veel grandeur. Het paasvuur in Huissen onderscheid zich van andere paasvuren omdat er een duivelspop boven op de stapel wordt geplaatst. De duivelspop staat symbool voor het kwaad en door het verbranden van de pop zorgen de Huissense Gilden ervoor dat iedereen het jaar met een schone lei kan beginnen. De Gilden vertrekken om 19:30 uur vanaf het Rijnstedegebouw naar de stadskerk waar de fakkels worden ontstoken aan de paaskaars. Met brandende fakkels, tromgeroffel en de duivelspop voorop trekken de gilden, onder grote belangstelling, naar de vuurstapel aan de Molenweide in Huissen.

Om circa 20.00 uur zullen de Gilden daar aankomen en wordt de stapel aangestoken door de Gilden Koningen. Als de duivelspop die zich boven op de stapel bevind vlam vat zullen de vendeliers van de Gilden een vendelhulde brengen aan hun Koningen en het publiek. Traditiegetrouw trekt het paasvuur honderden bezoekers, die de stapel vanaf de dijk bijzonder goed kunnen zien. www.gildenhuissen.nl.

Meer berichten