Logo gemeentenieuwsonline.nl
(foto: Sjaak Veldkamp)
(foto: Sjaak Veldkamp) (Foto: sjaak veldkamp)

Parkeren bij Albert Heijn is het voorbeeld voor de toekomst Fietsnietjes bepalen straks het straatbeeld

HUISSEN – Meer fietsenstallingen zal voor mensen een stimulans zijn de auto te laten staan en met de fiets naar het centrum te komen. Met die gedachte gaat het college 50.000 euro uitgeven om in het centrum van Huissen 81 fietsnietjes te plaatsen. Hiermee wordt de parkeernood maar ten dele opgelost.

Er is voor de zogeheten fietsnietjes gekozen omdat de fiets er met een hangslot aan vastgemaakt kan worden. En er is nog een voordeel, verwacht het college. "Tegelijkertijd vereist het discipline van fietsers om hun fiets er tegenaan te zetten. Ook is het mogelijk om alle fietsonderdelen te beveiligen tegen diefstal."

De gemeente heeft al eerder aangekondigd dat er meer aandacht moet komen voor meer of betere fietsenstallingen bij winkelgebieden, supermarkten en openbare gebouwen. Ook voor de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van het centrum "Het ontbreken van voldoende fietsenstallingen zorgt voor een ongeordend verkeersbeeld. Bezoekers parkeren overal hun fiets tot ergernis van bewoners, ondernemers en medebezoekers."
Huissen is het eerste aan de beurt omdat het winkelend publiek en ondernemers hebben geklaagd. Tellingen hebben op vrijdag 15 september vrijdag 18 mei en 22 augustus uitgewezen dat in het centrum inderdaad een schreeuwend tekort is aan stallingsmogelijkheden. Met name bij terrassen, de Hema en Action en op het Raadhuisplein.

Op piekmomenten wordt niet alles opgelost. Zeker niet op het Raadhuisplein. Op deze locatie is ruimte voor tien fietsnietjes. Hierdoor is er plaats voor 20 fietsen, terwijl er maximaal 51 fietsen gestald waren tijdens de tellingen, legt het college uit. "De fietsparkeerbehoefte is fors hoger, maar door de marktopstelling, winkelstellingen en het niet mogen blokkeren van de rijbaan is het niet mogelijk om meer fietsenstallingen te plaatsen." Mocht in de toekomst ruimte vrij komen dan wordt die opgevuld met fietsnietjes.

Meer berichten