Logo gemeentenieuwsonline.nl

Zo de wind met pasen waait, zo waait hij tot pinksteren

HUISSEN - Een weerspreuk… en we hebben 50 dagen te gaan tot pinksteren! Dat zijn ook zes zondagen tussen de beide feesten in. Maar deze gewone zondagen hebben heel bijzondere (Latijnse) namen.

Zoals Quasi modo geniti, beloken pasen. De zondag waarmee de paasweek wordt afgesloten. De namen komen van de beginwoorden van een psalm of lied. De 2e zondag na pasen heet Misericordia Domini, de eerste woorden van psalm 33:5. De aarde is vol van de rechtvaardigheid des Heren. De 3e zondag heet Jubilate dat ‘jubelt, juicht’ betekent zoals in Psalm 66. De aarde jubelt over de opgestane Jezus. Zondag 4, Cantate, is ‘zingt’ naar Psalm 98. We zingen omdat met Pasen alles anders is en nieuw. De naam van de 5e zondag is Rogate, ‘vraagt’ en ontleend aan Johannes 16. Jezus vraagt de leerlingen alles in zijn naam aan God te vragen. De laatste zondag is Exaudi, ‘hoor’. De naam komt uit Psalm 27:7, Hoor Heer, hoe ik roep. Mocht de wind onverhoopt deze 50 dagen waaien, met pinksteren waait in ieder geval Gods Geest. Een zondag met ons meevieren? Kom gerust binnen lopen.

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen, zondag Quasi modo geniti, 28 april 10.00 uur, voorganger ds. Dick Kruyt. En na de viering en op vrijdagmiddag tussen 14-16 uur bent u van harte welkom voor een kopje koffie of thee en een praatje.        

Meer berichten