Logo gemeentenieuwsonline.nl
Prof. Ron Wevers. (foto: Peter van der Horst)
Prof. Ron Wevers. (foto: Peter van der Horst) (Foto: Peter van der Horst)

'Het zit in mijn DNA'

BEMMEL - Op 20 mei is de presentatie 'Het zit in mijn DNA' door prof. Ron Wevers bij de Kinkelacademie.

Het 'DNA' is regelmatig in het nieuws. Nieuwe technieken in de genetica bieden nieuwe kansen. Veel mensen brengen het DNA voornamelijk in verband met opsporingstechnieken bij het oplossen van misdaden. In de gezondheidszorg echter wordt het ook steeds meer gebruikt. Bij het opsporen van een erfelijke ziekte is DNA onontbeerlijk. Er zijn veel genetische ziekten in kaart gebracht en daardoor kon men gerichte en goed werkende therapieën ontwikkelen. Andere mogelijkheden zijn de neonatale screening via een hielprik en ouderparen die een DNA-foutje hebben in eenzelfde gen. Zij kunnen via IVF voorkomen dat een kind met een erfelijke ziekte wordt geboren, belangrijk bij bv huwelijken in 'gesloten' gemeenschappen. DNA-fouten in tumoren kunnen met de juiste middelen worden bestreden, de zogenoemde 'precision medicine'.

Maar de voortschrijdende techniek op DNA gebied voegde recent een nieuwe dimensie toe: “knippen en plakken” in het laboratorium om foutjes in het DNA te herstellen. Ethisch en technisch niet verantwoord dit op mensen toe te passen, maar het is toch al gebeurd. Uw DNA is uw eigendom, het bevat belangrijke informatie voor u en uw nageslacht maar het kan ook misbruikt worden. RadboudUMC prof. Ron Wevers wil in deze lezing graag een tipje van de DNA sluier oplichten in cultureel centrum De Kinkel, Van Amberstraat 1, Bemmel. Aanvang lezing: 20.00 uur, vragen en discussie om 21.30 uur
Kaarten kosten 12,50 euro (inclusief kopje koffie/thee voor aanvang) via www.dekinkel.nl / naar lezingen en bij boekhandel De Toren van Bemmel.

Meer berichten