Logo gemeentenieuwsonline.nl
De gaande en komende beheerder van het Dijkmagazijn. (foto: Ivo Hilgenberg)
De gaande en komende beheerder van het Dijkmagazijn. (foto: Ivo Hilgenberg) (Foto: Ivo Hilgenberg)

'Prachtig we komen zeker nog eens terug!'

BEMMEL - Op 1 mei is Kees van der Heijden gestopt als beheerder van het Dijkmagazijn in Bemmel. Een reden om hem enkele vragen te stellen.

Wat is een Dijkmagazijn? Dit Dijkmagazijn is gebouwd in 1876. In de 2e Wereldoorlog kapot geschoten en in 1947 herbouwd. Het was een opslagplaats voor kruiwagens, schoppen en zakken ter bescherming tegen het water van de Waal. Het gebouw raakte in verval en werd in 1995 door het polderdistrict opgeknapt en overgedragen aan de gemeente Bemmel.

Hoe werd het Dijkmagazijn een Natuurmuseum? In 1997 vroeg de wethouder of ik natuureducatie voor scholen wilde verzorgen. Ik zei :”Ja, als ik het Dijkmagazijn mag inrichten, naar eigen inzicht.” Na een grondige verbouwing vond op 28 april 2001 de opening plaats.

Wat zie je in het Dijkmagazijn? Je kunt meer dan 200 dieren en vogels in hun natuurlijke omgeving bekijken en aanraken. De meest gehoorde opmerking is : “Prachtig, we komen zeker nog eens terug, want we hebben nog lang niet alles gezien.”

Is het Dijkmagazijn een stichting? Ja, Louis Dolmans heeft in 1994, Stichting Bemmel Natuurlijk opgericht. In 2002 werd de Veldschuur gebouwd met behulp van vrijwilligers en werd het Stichting Lingewaard Natuurlijk. Met ongeveer 145 vrijwilligers worden veel activiteiten groepsgewijs gedaan.

Waarom bent u gestopt als beheerder? Mijn leeftijd, thuissituatie en omdat ik een enthousiaste opvolger vond. Claartje Blankenheym neemt het beheer over en ook de leerzame en spannende bever-survivaltochten voor kinderen en volwassenen.

Hebt u nog een wens? Ja, ik wens dat de natuureducatie nog verder zal uitgroeien.

Meer berichten