Logo gemeentenieuwsonline.nl
Gilden trekken door Huissen. (foto: Harrie ten Have)
Gilden trekken door Huissen. (foto: Harrie ten Have) (Foto: Harrie ten Have)

Aftellen tot de slag om Huissen

HUISSEN - Het aftellen is begonnen, het jaarlijks spektakel, de slag om Huissen (30 juni) gaat weer beginnen. De aftrap vindt plaats op zondag 26 mei als door beide gilden, het Sint-Laurentius en Sint-Gangulphus de vlaggen worden gehesen.

Rond het middaguur zullen deze vlaggen gehesen worden in de masten bij de Arnhemse poort. Iedereen is welkom om het begin van dit spektakel te vieren. Want op 26 mei begon de belegering van Huissen door hertog Karel van Gelre. Zijn troepen, uit Arnhem, lagen rond de stad Huissen met de bedoeling het fiere stadje uit te hongeren. Uiteindelijk werd op 30 juni de hertog verslagen en Huissen bevrijd.

Naast dat de vlaggen worden gehesen vieren de gildenbroeders ook hun patroonsdag. Dat is de dag van een van hun patroonheiligen, Sint-Gangulphus. Tijdens de patroonsdag wordt gestemd of er dit jaar geschoten voor koning wordt. Bij een negatieve stemming is er dan ook geen koningschieten. Na een positieve stemming zullen de tamboers een rondgang maken door Huissen om vervolgens de gildenvlag in de mast bij de Molenweide. Kortom, er gebeurt van alles op zondag 26 mei. Wees erbij en kom zeker op zaterdag 30 juni naar de slag om Huissen. Meer informatie staat op www.gildenhuissen.nl.

Meer berichten