Logo gemeentenieuwsonline.nl

Scholen bezoeken museum Hof van Hessen

Oorlogsmedaille Harry Martens
Oorlogsmedaille Harry Martens (Foto: Hof van Hessen)

HUISSEN - In totaal zeven klassen, groepen 7 en 8 van de Huissense basisscholen De Abacus en De Boemerang hebben afgelopen weken museum Hof van Hessen bezocht.De kinderen maakten een Tweede Wereldoorlogwandeling door Huissen, waarbij ze het monument De Klok, het massagraf op het oude kerkhof en het informatiepaneel bij het klooster bezochten.

Voorafgaand aan de wandeling werd er op school voorgelezen uit een origineel dagboek uit Huissen, bijgehouden tijdens de oorlog. Via het digibord kregen de leerlingen een fotoserie te zien “Huissen van mobilisatie tot bevrijding”. Foto’s van de gevolgen van de bombardementen maakten veel indruk. Leeftijdsgenoten waren op slag dood. “Oh, net zo oud als ik”, riep een van de leerlingen dan ook.

In het stadsmuseum werd een film uit 1945 getoond over de verwoesting van o.a.Huissen. Dat ontlokte een kind de opmerking: “Wat erg, maar gelukkig staat alles er weer.”De kinderen kregen allerlei dingen uit de oorlog te zien, zoals voedselbonnen, dagboeken een knijpkat en een massieve fietsband, een cussie fietsband genoemd. Ook werd een medaille van Harry Martens getoond. Hij kreeg deze Franse onderscheiding voor zijn hulp in de Tweede Wereldoorlog aan ontsnapte, gevangengenomen Franse piloten.Het verhaal over de oorlogsgeschiedenis van hun eigen stad Huissen, maakte veel indruk op de scholieren.

Voor meer informatie over of aanmelding voor schoolbezoeken, kan men contact opnemen met stadsmuseum Hof van Hessen. Het museum is geopend van dinsdag - zondag van 13.00 - 16.30 uur aan de Vierakkerstraat 29 in Huissen, 026 3255058.

Meer berichten