Logo gemeentenieuwsonline.nl
Huissens wielertrots Jesper Asselman boekt een heroische zege in Yorkshire. (foto: BSR Agency)
Huissens wielertrots Jesper Asselman boekt een heroische zege in Yorkshire. (foto: BSR Agency) (Foto: )

Huissense wielerprof gaat lekker dit jaar Asselman steelt met en zonder zege de show

Tekst: Hans Schmeinck

Het jaar 2019 is tot nu toe een prima jaar voor Jesper Asselman. De 29-jarige profwielrenner uit Huissen pakte voor zijn ploeg Roompot/Charles onlangs de eerste overwinning van het seizoen. En in andere rondes, criteriums en/of wedstrijden vestigt hij de aandacht op zich.

Die zege boekte Asselman begin mei in de Tour de Yorkshire, waar hij de eerste etappe op zijn naam schreef. De wielerprof uit Huissen kwam voor zijn ploeg Roompot-Charles net voor het peloton als eerste over de streep in Selby, in de stromende regen (zie foto). De renners vertrokken in Doncaster voor de 180 kilometer lange en vooral vlakke etappe in het graafschap in Noord-Engeland.Asselman zat in de zogeheten vroege vlucht met zes andere renners. De koplopers pakten -in de regen- ongeveer twee minuten op het peloton, waar vooral de ploegen van Chris Froome (Team Ineos) en Mark Cavendish (Dimension Data) de vluchters wilden achterhalen.
Asselman bleef met drie andere renners over die het aanstormende peloton nog nét voor de finish voorbleven en de Huissenaar over de sterkste benen bleek te beschikken. Hij finishte nipt voor nummer twee, de Italiaan Filippo Fortin, die had zelfs dezelfde eindtijd als Asselman. Die zo de tweede zege in zijn profcarrière (in 2017 won hij de Ronde van Drenthe) binnensleepte. Voor zijn team Roompot-Charles de eerste overwinning van dit nieuwe seizoen.

Tv-minuten

,,Het was mijn mooiste zege ooit'', zei hij na afloop. ,,Echt heel gaaf en nauwelijks te geloven dat het me is gelukt. Vorig jaar heb ik vanwege een enkelbreuk een heel moeilijk jaar gehad.'' Die klap is de Huissense renner volledig te boven. Zelfs als hij niet wint vestigt hij dit jaar/seizoen de aandacht op zich. Zoals recent in de Ronde van Vlaanderen. Hij ging mee in de vroege vlucht met drie andere renners en pakte een voorsprong van zeven minuten maar het kwartet werd na 150 kilometer bijgehaald. ,,Ik heb weer veel tv-minuten gepakt voor de ploeg en daar waren ze blij mee.''En in Parijs-Roubaix bleef Asselman de bezemwagen maar net voor en dat leverde een fantastisch groot verhaal in de Volkskrant op. Een paar weken geleden reed de Huissenaar de Ronde van Duinkerken, in een sterk deelnemersveld werd hij uiteindelijk 27e. ,,Ik heb niks geks kunnen doen, maar wel gewoon goed gereden.''

Vorig weekend haalde hij net niet het podium in het criterium Rush Hour in Nijmegen, in de spannende afvalrace werd Asselman vierde. Twee jaar geleden werd hij nog derde. Hoe dan ook, dit jaar gaat de Huissenaar voor een volgende zege. Hopelijk net zo heroisch als in Yorkshire.

kader

Meer berichten