Logo gemeentenieuwsonline.nl
Oproep langs de weg om mee te doen. (foto: Wim Woudt )
Oproep langs de weg om mee te doen. (foto: Wim Woudt ) (Foto: Wim Woudt )

Drie dingen over de Exodustocht

HUISSEN - "Herhaaldelijk worden we er in bevestigd, dat het thema van WO II en daarin in het bijzonder het leed van de burgers als het ware in het DNA zit van de bewoners. Om die reden willen we graag nader toespitsen op drie elementen van het komende Exoduswandelevenement."

1. Het hoofdaandeel van de deelnemers is wandelaar en is om recreatieve, sportieve of herdenkingsoverwegingen aan de wandel.Alle leeftijden kunnen aan de bak vanaf De Buitenpoort in Huissen. Er zijn mensen die met een beperking of met ( klein-) kinderen kiezen voor een korte afstand. Anderen gaat het om de prestatie of zien de tocht der tochten als een training voor de 4-Daagse.

2. Bij de Exodustocht hoort traditioneel een plechtigheid bij het Massagraf op het Gedenkpark in Huissen.Die duurt van 9.30 tot 10.00 uur en het is een ode aan de burgers. Dat zijn de stille helden, die bij tergugkomst in 1945 ondanks de ellende weer wisten op te bouwen.

Het Massagraf is een sacrale plek. Daar staat ook dichtbij het Exodusmonument dat herinnert aan de verdrinkingsdood tijdens de vlucht van drie dappere mannen. Dit jaar is het thema: Dienstbaarheid en heldhaftigheid in stilte. Dit jaar wordt een speciale ode gebracht door de scouts aan hun held en voorbeeld Henk Lentjes. Er is muzikale omlijsting en er is een bloemlegging. De burgemeester zal voor het laatst aanwezig zijn en haar betrokkenheid tonen.

3. We herdenken in de tijd (juni), dat mensen in 1945 terugkwamen van de evacuatie. Er is ruimte voor vermaak en dat blijkt uit de muzikale uitingen langs de route en in het gezellige centrum. Doe mee, op uw manier. Info: www.exodustocht.nl.

Meer berichten