Logo gemeentenieuwsonline.nl
De torenspitsen krijgen nieuw leisteen. (foto: Sjaak Veldkamp)
De torenspitsen krijgen nieuw leisteen. (foto: Sjaak Veldkamp) (Foto: Sjaak Veldkamp)

Kasteel Doornenburg gaat in de steigers

DOORNENBURG - Kasteel Doornenburg staat aan de vooravond van een omvangrijke onderhouds- en verbouwingsklus. De start is gemaakt met vervanging van de leistenen op de torenspitsen. Na de zomer gaat de hoofdburcht in de steigers.

Naar verwacht valt aan het eind van dit jaar de beslissing voor de vergunningaanvraag om in de kasteelboerderij een Bed & Breakfast te realiseren. De schuur krijgt een nieuwe functie als kantoor, kaartverkoop en vrijwilligersruimte.

Directeur Jarno van Wely van het leidekkersbedrijf zegt dat de klus wegens drukte, in tussenpozen wordt uitgevoerd. Hij vervangt ook de bliksemafleiders. Van Wely verwacht eind september klaar te zijn.

De steigers zijn nodig om voor het voegwerk, houtwerk schilderen en eventueel repareren. Het bestuur heeft bewust voor na de zomermaanden gekozen, legt voorzitter Menno Tillema uit. “Wij zijn aan onze volgende generatie verplicht om De Doornenburg als rijksmonument goed te onderhouden. Dat vraagt om de zoveel tijd groot onderhoud. Ook wij vinden dat een kasteel in de steigers geen fraai gezicht is. Daarom beginnen we pas na het vakantieseizoen als er minder rondleidingen worden gegeven.” Na het vakantieseizoen worden ook beide houten bruggen vervangen. Gezien de vele werkzaamheden is het niet uitgesloten dat de gebruikers en gasten van het kasteel er iets van zullen merken.

De omvangrijke onderhouds- en verbouwingsklus is mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland, Rijksoverheid, bijdrage van de stichting Alexander van Heek, eigen middelen kasteel en van de initiatiefnemers van de B&B.

Meer berichten