(foto: Hans Smit)
(foto: Hans Smit)

Vrijwilligersuitje naar Doornenburg van Toeristisch Informatie Centrum Tolkamer

Algemeen

TOLKAMER/DOORNENBURG - Het Toeristisch Informatiecentrum (TIC) in Tolkamer vervult een belangrijke rol in het bevorderen van het toerisme op 't Gelders Eiland, de voormalige gemeente Rijnwaarden. Zij kan deze rol alleen vervullen doordat een grote groep vrijwilligers, vanuit enthousiasme en betrokkenheid bij hun mooie leefomgeving, zich met hart en ziel daarvoor inzetten.

Samen met het bestuur runnen zij met elkaar een winkel, waar toeristen en ook de plaatselijke bevolking van informatie, fiets- en wandelroutes, streekproducten en VVV-cadeaukaarten kan worden voorzien. Daarnaast worden er door een deel van die vrijwilligers wandelevenementen en andere activiteiten in de omgeving georganiseerd. Weer een ander vrijwilligersdeel voorziet mensen, die met hun camper op de Europakade aan de Rijn in Tolkamer verblijven, van informatie en verzorgt de financiƫle kant van hun overnachtingen. Al met al betreft het een groep van zo'n 40 tot 45 vrijwilligers.

Kasteel Doornenburg

Als dank en waardering voor al deze energieke inzet van de vrijwilligers, wordt er geld vrijgemaakt om een extra uitje voor hen te organiseren. Dit jaar werd voor kasteel Doornenburg gekozen. Op 20 juli verzamelden de vrijwilligers zich 's middags in het kasteel, alwaar hen een rondleiding en een barbecue werden aangeboden. Onder begeleiding van een enthousiaste gids kreeg de groep een deskundige uitleg over de historie van het kasteel en konden de tastbare overblijfselen daarvan worden bewonderd. Het is een mooi en bijzonder kasteel, dat goed onderhouden en op zijn tijd in de steigers gezet wordt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het ernstig beschadigd geraakt. Vrijwel direct na die oorlog werd in 1947 begonnen met de wederopbouw, die in 1968 werd afgerond. In datzelfde jaar werd er de televisieserie Floris opgenomen.

Het is in de loop der tijd een ware toeristische trekpleister geworden, mede door de organisatie van vele historische evenementen en concerten. Het kasteel Doornenburg heeft een belangrijke educatieve functie. Niet alleen voor volwassenen, maar ook voor de schooljeugd. De vrijwilligers van het TIC kunnen nu dit mooie kasteel bij toeristen nadrukkelijk aanprijzen, mede doordat ze het zelf hebben ervaren. Ze hebben allen zeer genoten van deze bijzondere kasteeldag.

Op de website van het kasteel (www.kasteeldoornenburg.nl) is veel belangrijke informatie te vinden over evenementen, openingstijden en rondleidingen. Het heeft een restaurant, buitenterras en catering. Het kan ook afgehuurd worden voor bruiloften en partijen. Het kasteel is alleszins een bezoekje waard.

Uitgelicht

Digitale krant