Logo gemeentenieuwsonline.nl
Foto:

Schuttersfeesten met de Gendtse kermis

GENDT - Van zaterdag 24 augustus tot en met dinsdag 27 augustus kan iedereen weer genieten van de schuttersfeesten in Gendt.

Maar eerst een schutterskaarten halen. Bent u nog niet in het bezit van een schutterskaart, dan zijn deze verkrijgbaar op dinsdag 20 en donderdag 22 augustus tussen 18.00 uur en 21.30 uur bij Providentia aan de Dorpstraat 5 in Gendt.

Koningsontbijt. Een gebruikelijke traditie binnen het Schuttersgilde is dat men, na het reveille op de maandagochtend, gezamenlijk gaat ontbijten. Vorig jaar heeft dit voor het eerst plaatsgevonden in de schutterstent en dit jaar zullen hierbij naar verwachting ook de Koning en 'oud' koningen aanschuiven. Schuttersgilde int-Sebastianus nodigt alle schutters uit voor het Koningsontbijt. De gebakken eieren en tosti's worden aangeboden door Horeca De Klok, Nr 19 en het Schuttersgilde. En staan klaar vanaf 7:00 uur.

De dagen van feest. Elk jaar begint het geroezemoes in Gendt met de vraag: "Wie staat er dit jaar onder de mast?" Zaterdagmiddag 22 augustus wordt deze vraag beantwoord als de kandidaten zich aanmelden onder de mast. Vooraf aan het koningschieten wordt er om 14.30 uur eerst een aubade gebracht aan de bewoners en medewerkers van het verzorgingshuis Sint-Jozef en Hof van Breunissen. Daarna vervolgt de stoet naar de schietmast achter de dijk. Om ongeveer 15.30 uur wordt begonnen met de schietwedstrijden voor de jeugd en de senioren. Eerst wordt er geschoten om de vier prijzen, namelijk de kop, de twee vleugels en de staart. Tijdens het schieten om de prijzen kan er door belangstellenden kennis gemaakt worden met de luchtgeweersport van Sint-Sebastianus bij het lepeltjesschieten. Dit is voor zowel volwassenen als voor kinderen vanaf 10 jaar. Zij zullen schieten onder begeleiding.

Nadat de prijzen geschoten zijn, begint het koningschieten. Als één van de kandidaten de titel voor het koningschap heeft weten te bemachtigen zal de nieuwe koning geïnstalleerd worden en volgt er een vendelhulde. Hierna wordt de nieuwe Koning door het schuttersgilde begeleid naar de schutterstent.

Op zondagochtend is er om 10.00 uur een muzikale kerkviering waarvoor wij alle schuttersleden uitnodigen. Aanvullend aan de kerkviering zal er afscheid genomen worden van het huidige Koningspaar Mark en Aloys Venselaar en van jeugdkoningin Lotte Spoeltman. Hierna zal de erewijn wordt aangeboden aan het nieuwe koningspaar.

Vroeg in de maandagochtend om 6.00 uur klinken de bekende tonen van het reveilleblazen bij het koningspaar en aansluitend door de Gendtse straten. Om 8:00 uur is er een Koningsontbijt in de tent en aansluitend zal er rond 9.30 uur een serenade worden gebracht aan de Gendtse Huisartsen Groep. Na deze serenade vertrekt de koning naar het 'paleis' waar zijn koningin wordt geïnstalleerd. Tijdens deze plechtige installatie zullen alle geregistreerde schutters worden getrakteerd op twee consumpties. Na afloop van deze installatie maakt het koningspaar zich klaar voor de mooie tocht, versierd met wilgentakken, naar de schutterstent, waar men dan rond 12.00 uur zal arriveren.

De laatste dag van dit schuttersevenement is een dag van verwelkoming. Het nieuwe koningspaar zal eerst de eerste paarden en pony's verwelkomen tijdens de Gendtse paarden- en ponykeuring waarna zij een bezoek brengt aan het verzorgingshuis Sint-Jozef, waar de koffie met gebak klaar staat. Ook is er een verwelkoming op de braderie. Vanaf het verzorgingshuis wandelt het koningspaar over de braderie richting de schutterstent.

Alle dagen is de feesttent open en op zaterdag wordt de muziek verzorgd door Anderkovver en de overige dagen door het alom bekende orkest Summerland. Dinsdagavond zal het laatste akkoord klinken en is er weer een einde gekomen aan het schuttersfeest, een feest van verbroedering en eensgezindheid. Het feest ook van tradities en vernieuwing.

Meer berichten