Een hoge energierekening, wat is daaraan te doen?

Algemeen

LINGEWAARD - Een hoge energierekening, wat is daaraan te doen? Een belangrijke vraag, door de energietransitie die nu bezig is. Bewonersinitiatief Lingewaard Energie organiseerde onlangs een thema-avond hierover in Haalderen.

Frans van Herwijnen legde als eerste het doel uit van Lingewaard Energie; Bewoners en bedrijven die energie besparen en duurzaam opwekken. Tot onze gemeente energieneutraal is. Vooral bedrijven moeten nog veel besparen, met hun gebouw en door hun activiteiten.

Vervolgens gingen de vrijwilligers van het energieloket in op de energierekening van een woning. Hoe krijg je die in drie stappen omlaag? We betalen maandelijks gemiddeld 135 euro per maand en per jaar 1620 euro. Dit zijn vaste kosten en ook variabele, de gebruikte m3 gas en KWh elektriciteit. De eerste stap nu is weten waar uw energiegebruik aan op gaat. Het gas en de elektriciteit die u gebruikt met de dagelijkse handelingen, kan dat misschien minder? Uit ervaring met een energie battle (de Dries in Gendt) weten we dat kleine acties samen al 15-30 procent energiebesparing opleveren!

De tweede stap is isoleren. En na isoleren ventileren, zeker bij oudere huizen. Ruim een kwartier per dag alle ramen open zetten is genoeg. Dan het vervangen van oude, onzuinige apparatuur zoals koelkasten, vriezers en gloeilampen. Een ledlamp gebruikt 90 procent minder energie voor hetzelfde licht. Een stap daarna kan vloerverwarming zijn of zonnepanelen.

Wilt u ook bijdragen aan een energieneutraal Lingewaard? Word lid en bekijk uw woning eens door een warmtecamera en krijg persoonlijk advies.

Uitgelicht

Digitale krant