Gemobiliseerde mannen in Huissen. (foto: HKH)
Gemobiliseerde mannen in Huissen. (foto: HKH) Foto: HKH

Tentoonstelling 'Huissen getroffen'

Algemeen

HUISSEN - Zondag 8 september om 14.00 uur zal wethouder Theo Janssen in stadsmuseum Hof van Hessen de tentoonstelling 'Huissen getroffen, sprekende voorwerkpen uit de periode 1940-1945' openen.

Een met bloed besmeurde identiteitskaart, een wierookvat wat na bijna 75 jaar terugkeerde, een lapje stof met een bijzonder verhaal, verstopte weckflessen enz. Originele voorwerpen uit de oorlogsjaren met allemaal een eigen, soms onthutsend verhaal.

Korte fragmenten uit interviews met ooggetuigen geven een indringend beeld van wat Huissenaren meemaakten. Er zijn foto’s van mannen, die in Huissen gemobiliseerd waren. Zeldzame opnames van Huissenaren op het moment van evacuatie, luchtfoto’s van het gebombardeerde Huissen. Ook zijn er originele documenten te zien, zoals het aantekenboekje van blokhoofd Eef Hoedt.

Behalve de bombardementen van 1943 en 1944 en de evacuatie van Huissen, ook aandacht voor Huissense helden; zo sneuvelden op de Grebbenberg de Huissenaren M.N. Giesen en G.H. Scholten, 22 en 24 jaar oud.

Een vijftal Huissenaren kreeg na de oorlog van de Franse regering het Croix de la Guerre. Ze waren in de oorlog actief betrokken bij de hulp aan Franse krijgsgevangen. Eef Hoedt, blokhoofd, heeft na het bombardement van 2 oktober veel overledenen uit de puinhopen gehaald. Het aantekenboekje, dat hij bijhield is ook te zien. Hoedt kwam tijdens de evacuatietocht om het leven.

Deze unieke tentoonstelling is vanaf 8 september tot en met 15 maart 2020 te zien in Hof van Hessen, Vierrakkerstr. 39 Huissen, 026 3255058. Open behalve maandag, elke dag van 13.00 tot 16.30 uur. Vrijdag vanaf 10.00 uur.

Uitgelicht

Digitale krant