Logo gemeentenieuwsonline.nl
Drs. Ingrid Maan. (foto: Ingrid Maan)
Drs. Ingrid Maan. (foto: Ingrid Maan) (Foto: Ingrid Maan)

Lezing over 75 jaar Operation Market Garden

BEMMEL - 75 jaar Operation Market Garden – Slag om Arnhem; de laatste overwinning. Zo is de titel van de lezing op 16 september bij de Kinkelacademie in Bemmel.

Spreekster is drs. Ingrid Maan (1966) uit Oosterbeek. Zij is gespecialiseerd in het interviewen van Duitse oud-militairen die betrokken waren bij de Slag om Arnhem (hun verhalen verwerkte ze onder meer in haar boek Weggemoffeld) en in wandeltochten over het voormalige slagveld. Ingrid studeerde Duitse Taal en Cultuur in Nijmegen en specialiseerde zich in sociaal-economische thema’s. Ze deed literatuuronderzoek naar het begrip ‘Heimat’.

Tijdens haar lezing zal zij kort ingaan op het ontstaan van de interviews, de doelstellingen van het project en de taboes en dilemma’s tijden het interviewen van Duitse oorlogsveteranen. Daarna zal zij dieper ingaan op het thema ‘De laatste overwinning’. Daarbij behandelt zij vragen als: hoe is het mogelijk geweest dat een compleet volk zo op drift heeft kunnen raken. Na een schets van de vooroorlogse situatie in Duitsland neemt zij u mee naar de gebeurtenissen van de Slag om Arnhem: hoe kon het zo mis gaan? Ingrid zal aan de hand van voorbeelden ingaan op de vraag wat dit betekende voor de burgers en de militairen op het slagveld, zowel Duitse als ook geallieerde militairen.

Ter afsluiting zal zij twee à drie interviewfilmpjes met de Duitse veteranen laten zien en is er de mogelijkheid tot het stellen van vragen. De lezing is cultureel centrum De Kinkel, Van Ambestraat 1 in Bemmel. Aanvang 20.00 uur. Kaarten kosten 12,50 euro (inclusief koffie of thee voor aanvang) via www.dekinkel.nl en bij boekhandel De Toren van Bemmel.

Meer berichten