Herdenken en beseffen ineen
Logo gemeentenieuwsonline.nl
Opdat wij niet vergeten en samen herdenken. Stadskerk Huissen. (foto: Wim Woudt)
Opdat wij niet vergeten en samen herdenken. Stadskerk Huissen. (foto: Wim Woudt)

Herdenken en beseffen ineen

LINGEWAARD - Menigeen heeft toegeleefd naar de herdenkingsmaand september. Voor anderen is de serie activiteiten een verrassing.Feit is dat Gelderland Herdenkt, dus ook wij.

17 september is een dag om te gedenken.Dan begint in 1944 de Market Garden.Dan vallen op 't Looveer 23 burgers ten offer aan het oorlogsgeweld.Het mislukken van deze operatie zorgt voor ellende. De Betuwe valt ten prooi aan beschietingen, bombardemeneten, onderwaterzetting en evacuatie.

De opmars van de geallieerden loopt in deze regio vast en de Linge wordt hier frontlijn. Geen woonkern blijft ellende bespaard. Op 2 oktober 1944 worden Huissen en Doornenburg getroffen door bommen. In Huissen zijn circa 140 slachtoffers te betreuren.Velen zijn afkomst van plaatsen die zij reeds hadden ontvlucht: Nijmegen, Elst, Elden en Arnhem.

Het Comité Herdenking 2 oktober bestaat uit zes organisaties; de gemeente is partner. Op woensdag 2 oktober komen wij bijeen in de stadskerk in Huissen. Daar herdenken wij samen de tragiek. Gilden en scouts begeleiden iedereen naar het Massagraf. Vervolgens wordt de herdenking beëindigd bij monument De Klok. Dáár zullen zowel de Marigold als de Poppy worden gelegd, symbolen voor zowel burger als militair. Doedelzakmuziek begeleidt de deelnemer naar een nabijgelegen locatie voor een informeel samenzijn.

Het comité is verheugd om begenadigd spreker Jan Terlouw te mogen ontvangen. "We laten zien dat samen gedenken en beseffen een bron van inspiratie kunnen zijn op woensdag 2 oktober in de Stadskerk Huissen om 19.00 uur. Iedereen is er welkom." Info: www.huessen.nl en www.exodushuissen.nl.

Meer berichten