Ontdekkingsfoto's WO II leggen heden en verleden bloot
Logo gemeentenieuwsonline.nl

Ontdekkingsfoto's WO II leggen heden en verleden bloot

De Eusebius op puin herbouwd. (foto: Jan in 't Hout)
De Eusebius op puin herbouwd. (foto: Jan in 't Hout)

HUISSEN - Enige jaren geleden werd in Kleef een gezamenlijke tentoonstelling georganiseerd door het Exoduscomité en de kring Rindern. De naam was 'Burgers in nood'.

In de Duitse bijdrage waren foto's opgenomen die op bijzondere wijze de situatie in de periode 1944-1945 lieten zien in relatie met het heden. Het heeft fotograaf Henk van Eimeren er toe gebracht om zoiets ook te willen maar dan toegespitst op het thema in de Betuwe.

Dat bleek een succes. In het kader van Rivierenland Herdenkt is een project gehonoreerd dat enige tientallen foto - impressies laat zien van onze regio. Het bijzondere is, dat in één beeld een indruk wordt gegeven van een voor velen bekende plaats. Daarbij lopen het beeld van de oorlog als het ware over in de huidige situatie.

Diverse historische kringen zoals die van Bemmel, Gendt, Elden en Elst hebben foto's ingebracht in het project. Het laat op kunstzinnige maar reële wijze een ontwikkeling zien.De afbeeldingen hebben betrekking op de Betuwe, de bruggen en de Eusebius als herkenbaar symbool voor de burger tragiek. Bedoeling is dat (delen van) de serie getoond worden in de regio zoals in Fort Pannerden en zelfs bij de CODA in Apeldoorn.

De presentatie van de fotobeelden vindt plaats in het Dominicanenklooster op 22 september van 14.30 tot 16.30 uur. Sprekers zijn onder andere pater Henk Jongerius, wethouder Helga Witjes en historicus Pierre Cuypers. Iedereen is er welkom.

Meer berichten