Afbeelding

'Vleiskeure' in Huissen donderdag 19 september

Algemeen

HUISSEN - De beoordeling van het lekkerste stukje vlees voor de kermis staat nog steeds centraal op dit unieke en traditionele gebeuren. Stichting Vrienden van Huissen heeft het Vleiskeure een aantal jaren geleden vernieuwd. Nu ook, naast de slagers, met deelname van ondernemers die iets met vlees en eten en drinken en/of kermis te maken hebben. Zoals de horeca, maar ook de groenteman, de bakker en de viswinkel. Op deze manier wordt er een breder draagvlak gecreëerd.

Om 18:30 uur wordt er afgetrapt door de 'keurmeesters' met hun gevolg, voorafgegaan door de man met het Blèk op het Van Wijkplein, waarna de stoet zich in beweging zet richting de Arnhemse Poort.

Daar wordt een tussenstop gemaakt en worden er onder begeleiding van De Dreumels en nog meer levende muziek hapjes en drankjes gekeurd. Vervolgens trekt de karavaan verder naar de terrassen op het pleintje in de Langestraat. Via 't Vishuiss en De Kaasshop vervolgt men de route naar het Raadhuisplein om ook daar een 'stukske vleis te pruuve'.

De volgende stop is het 'horecapleintje' hoek Lange Kerkstraat/Vierakkerstraat en daarna vertrekt de stoet naar het 'horecaplein', hoek Vierakkerstraat/Burchtgracht. Na het 'pruuve en keure' begint de laatste etappe naar de markt naar het eindpunt: Het Odeon. Om 21:00 uur wordt daar het Vleiskeure met het zingen van het Huissense volkslied afgesloten. Daarna wordt uiteraard in de vele horecagelegenheden nog 'èkkes gepruuf'. De Keurmeesters worden op diverse plaatsen in de Kom onthaald op muziek met onder andere Volharding en het Piratenkoor.

Uitgelicht

Digitale krant