Na verwijdering van het zeil werd de uitbeelding zichtbaar. (foto: Mirjam Jonker)
Na verwijdering van het zeil werd de uitbeelding zichtbaar. (foto: Mirjam Jonker) Foto: Mirjam Jonker

Verrijking Herinneringslandschap met Shermanuitbeelding

Algemeen

BETUWE - Market Garden mislukt en de regio wordt in het najaar van 1944 frontgebied. Op 3 oktober graven de Duitsers zich in langs de Linge. Rondom De Heuvel zijn Duitse Tigertanks in gevecht met Britse soldaten met hun Shermantanks.

Ter herdenking van deze tragiek staat hier een bijzondere kapel die door iedereen wordt gekoesterd. Het is een lieflijke plaats die niets in zich heeft van het geweld dat er gewoed heeft. Op initiatief van het Exoduscomité is op hedendaagse wijze een element aan toegevoegd aan het Herinneringslandschap in en rond Park Lingezegen. Op de hoek Heuvelsestraat/De Vergert werd de Shermanuitbeelding onthuld. De weersomstandigheden waren bepaald niet gunstig. Het regende en het waaide. Er waren bijna honderd bezoekers en minder paraplu's. Dat kwam de sfeer ten goede...

De cortenstalen uitvoering heeft twee gezichten. De koude harde kant van oorlog wordt aan één kant getoond; aan de andere zijde de Goudsbloem met de tekst 'Iedere burger telt'. Het is een walking around monument. Het nodigt dus uit om eromheen te wandelen.

Femke Kempkes zorgde voor muzikale ondersteuning in de jeep van Theo Lenderink. De evacuatiegroep van Mozaiek was present en het gedicht 'Terugkeer' ging met de wind mee naar de burgers. Sprekers waren Gijs Bouwman uit Bemmel, historicus Frank van Lunteren, Bauke Huisman, wethouder Theo Janssen en Martien van Hemmen. De nazit bij mevrouw Vermeulen was een mooie afsluiting. In april 2020 zal een drietalig informatiepaneel het monument completeren. Dan zal er ook een brochure zijn voor bezoekers. Dank was er aan Bordbusters en lokale stichtingen.

Uitgelicht

Digitale krant