Logo gemeentenieuwsonline.nl
Vijftig jaar later staat Kees Vermaas op dezelfde plek van Kasteel Doornenburg. (foto: Sjaak Veldkamp)
Vijftig jaar later staat Kees Vermaas op dezelfde plek van Kasteel Doornenburg. (foto: Sjaak Veldkamp) (Foto: sjaak veldkamp)

Figurant Kees Vermaas kijkt terug op Floris

Kasteel Doornenburg 1968. De camera's draaien. Op Kasteel 'Oldenstein' wordt een toernooi gehouden. De winnaar ontvangt als prijs de Byzantijnse Beker. Als de assistent van regisseur Paul Verhoeven de hand opsteekt klinkt er luid gejuich onder de middeleeuwse toeschouwers. Eén er van is Kees Vermaas. "De opname met het gejuich moest wel drie of vier keer over." En dat alles voor een glas sinas en een gevulde koek. Op 12-jarige leeftijd was hij figurant in de tv-serie Floris.

Door Floris is Kees Vermaas geen bekende Doornenburger geworden. Op zijn gezicht komt een brede lach. Kan ook niet anders "De camera's stonden achter onze ruggen." Hoe hij aan de figurantenrol kwam, is hem niet bekend. Meest waarschijnlijk is via de lagere school. Het besef dat Keesje in contact zou komen met filmsterren kwam nauwelijks in hem op. Als 12-jarige jongetje uit Doornenburg was hij niet met films bezig. Thuis hadden ze net een tv aangeschaft en een bioscoopbezoek was onbereikbaar. Zijn jeugd speelde zich voor een groot deel af in Doornenburg, zegt Kees. In een dorp waar het leven zijn gangetje ging.


Rutger Hauer heeft hij alleen op afstand gezien. De figuranten mochten wel in de boomgaard rondlopen waar de tenten van het stuntteam stonden. "Als ik er nu aan terug denk, dan gingen de opnames heel primitief."

Het 11-jarige dorpse knaapje dat amper over de grens van Doornenburg kwam, heeft zijn ogen uitgekeken. "Ik was als blaag een grote schijterd. De acteurs en actrices kenden gin schaamte." Om het beeld 'netjes' te houden legt hij uit. Keesje en zijn klasgenootjes hebben toen voor het eerst vrouwen gezien in een slipje en BH.

Kasteel Doornenburg schenk in het weekeinde van 9 en 10 november met een expositie aandacht aan Floris.

Meer berichten