bouwblokken gemaakt van schimmels
bouwblokken gemaakt van schimmels Foto: Sandra Bak SLN

Blik in de toekomst

Algemeen

LINGEWAARD - Tijdens een trip naar Berlijn kwam ik terecht in een museum genaamd: Futurium. Hier werd een blik geworpen in de toekomst: welke uitdagingen we dan hebben en welke oplossingen er bedacht kunnen worden.

Problemen rondom vraagstukken als: “Is er genoeg voedsel voor iedereen in de toekomst? Wat doen we met onze afval? Waar moet iedereen wonen?” werden in beeld gebracht. Iets wat me erg opviel was het item: bouwblokken maken met schimmels. Mijn eerste gedachte was dat schimmels in huis toch juist iets was om je zorgen over te maken?

Duurzaam biomateriaal waarmee je kunt bouwen, dat klinkt goed. Maar hoe krijgen ze dit voor elkaar? Om zulke bouwblokken te maken worden de sporen van schimmels gecombineerd met een mix van zaagsel en suikerriet. De schimmel groeit hierop en vormt een sponzig netwerk van draden, het mycelium. Als het helemaal uitgegroeid is kan het van al het water worden ontdaan en in elke vorm worden geperst. Het hele proces neemt ongeveer twee weken in beslag. Volgens de makers is het sterker dan beton, meer isolerend, kan zichzelf repareren en zijn de bouwblokken compleet te composteren.

De toekomst gaat dus een nauwere samenwerking met de natuur om ons heen worden. Naast de bouwblokken van schimmels kun je zonnepanelen efficiënter maken met algen en isolatiemateriaal maken van aardappelschillen en ga zo maar door. Het was erg inspirerend om zulke ontwikkelingen met eigen ogen te zien en te weten dat er nog genoeg te ontdekken valt in de natuur.

Sandra Bak SLN info@lingewaardnatuurlijk.nl

Uitgelicht

Digitale krant