Logo gemeentenieuwsonline.nl

Hoe leg je groendak aan?

  Zakelijk

Wil je ook graag een mooi groendak thuis? Het hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn om zelf een groendak aan te leggen, helemaal niet met de kant-en-klaar sedumtrays die tegenwoordig verkrijgbaar zijn. Hoe pak je dit nu het beste aan? Dit kan eenvoudig in slechts vier stappen.

Stap 1 – Inspecteer en beoordeel je dak


Het is afhankelijk van je dak welk type sedumtray je nodig hebt. Gaat het om een plat / vlak dak? Of is het licht hellend? De meeste systemen zijn geschikt voor daken tot een hellingshoek van 10 tot 15 graden. Heb je een schuiner dak? Dan dien je op zoek te gaan naar speciale systemen voor hogere hellingshoeken. De meest particuliere groendaken betreffen vooral platte daken.

Naast de hellingshoek is het ook belangrijk dat je dak het gewicht van het Sedum aankan. Met een lichtgewicht groendak zit je aan daklast van 40 tot 45kg per m2. Is je huidige dak al voorzien van bijvoorbeeld dakgrind? Dan hoef je je geen zorgen te maken. De belasting van grind is hoger dan dat van Sedum. Je kunt een grinddak dus eenvoudig vervangen voor een Sedumdak.

Stap 2 – Dak voorbereiden voor het Sedum


Er is niet veel nodig om Sedum op een bestaand dak aan te brengen. Een schoon dak, vrij van stenen en andere vervuilingen is in de basis voldoende.

Vervolgens leg je (indien nodig) het beschermingsdoek over het dakoppervlak. Zorg dat de banen van het doek ruim overlappen. Tot slot leg je het onderdoek over je dak heen en laat het netjes aansluiten met je dakrand.

Stap 3 – De “finishing touch” het groen

Nu is het tijd om je dak groen mee te geven. De Sedummatten bestaan meestal uit verschillende lagen. Vaak als eerste laag een beschermingsfolie, om je dak te beschermen tegen wortelingroei. Dat is bij een dak met EPDM folie niet nodig, deze folie is van zichzelf al wortelwerend. De volgende lagen bestaan vaak uit een drainagelaag, substraatlaag (de voedingbodem) en een sedumlaag.

Ga je werken met kant-en-klare sedumtrays dan is het nog makkelijker. Het is slechts de trays wegleggen op het dak. Nog wel een tips: Als je begint met het leggen van sedumtrays kom je het mooiste uit als je vanuit het midden van het dak begint te leggen. Zorg dat de sedumtrays mooi tegen elkaar komen te liggen. Zo krijg je direct een mooi en strak groen dakoppervlak.

Als je net niet uitkomt door de grootte van de trays aan de zijkanten, zaag deze dan eenvoudig op maat met een handzaag. Als alle sedumtrays geplaatst zijn op het dak kun je trays insluiten met een randje dakgrind rondom. Daarmee krijg je meteen een mooie aansluiting met de dakrand. Let op dat je in ieder geval rondom de gootafvoer grind legt en een (bol)rooster plaatst om te voorkomen dat het groendak de afvoer kan verstoppen.

Stap 4 – Geniet van je mooie groene dak!

Moeilijk is het niet. Na het plaatsen van het Sedum ben je klaar en kun je direct in lengtes van jaren genieten van je groendak.

Meer berichten