Afbeelding

Welke verschillende soorten autoverzekeringen zijn er?

Zakelijk

Het is verplicht om in Nederland een autoverzekering af te sluiten als je een auto bezit of ermee rijdt. Dit is vastgelegd in de Wet. Een autoverzekering beschermt je tegen financiële verliezen als gevolg van schade aan je auto of als je met je auto iemand anders schade berokkent. Bijvoorbeeld als je per ongeluk iemand anders aanrijdt of als je auto wordt gestolen. Zonder autoverzekering loop je het risico dat je zelf voor deze kosten opdraait en dat kan flink in de papieren lopen. Daarom is het verstandig om een autoverzekering af te sluiten. Welke verzekering er allemaal zijn, vertellen we je in dit artikel.

Is een autoverzekering verplicht?

Ja, in de meeste landen dus ook in Nederland is het verplicht om een autoverzekering af te sluiten voordat je met je auto op de openbare weg mag rijden. Dit is om ervoor te zorgen dat je voldoende verzekerd bent voor eventuele schade of letsel die jij of anderen tijdens het rijden kunnen oplopen. In sommige landen is alleen een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering verplicht, terwijl in andere landen je ook moet voldoen aan bepaalde minimale dekkingseisen voor je autoverzekering. Omdat er een aantal verschillende verzekeringen zijn, is het goed de verschillen in het kort even verder uit te leggen.

WA verzekering

Een WA verzekering is een verzekering die dekking biedt tegen schade aan andere personen, voertuigen en eigendommen die je met je auto veroorzaakt. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Dit betekent dat de verzekering voldoet aan de wettelijke eisen voor autoverzekeringen in Nederland. Een WA verzekering is daarom verplicht voor iedereen die een auto bezit of ermee rijdt op de openbare weg. Mocht je je auto niet willen verzekeren omdat je deze niet gebruikt, dan dient deze wel op je eigen terrein te staan. Langs de kant van de weg mag dus niet. Het is overigens wel verstandiger om online verschillende verzekeringen te vergelijken en de goedkoopste autoverzekering af te sluiten. Mocht je de auto dan toch een keer nodig hebben, dan kun je deze te allen tijde gewoon probleemloos meenemen.

WA+ Verzekering

Een WA+ verzekering, ook wel bekend als een WA-beperkt casco verzekering, is een autoverzekering die naast de wettelijke aansprakelijkheid ook dekking biedt voor schade aan je eigen auto. Dit is meer dan een standaard WA verzekering, omdat die alleen dekking biedt voor schade aan anderen. Een WA+ verzekering biedt dus een uitgebreidere dekking, maar is niet verplicht zoals een WA verzekering wel is. Je kunt er voor kiezen om een WA+ verzekering af te sluiten om je auto beter te beschermen tegen schade door diefstal, natuurschade en eventueel vandalisme.

Allrisk verzekering

Een Allrisk verzekering is een autoverzekering die de meest uitgebreide dekking biedt. Naast de wettelijke aansprakelijkheid en dekking voor schade aan je eigen auto, biedt een Allrisk verzekering ook dekking voor een groot aantal andere situaties. Bijvoorbeeld voor diefstal van je auto, stormschade, ruitbreuk, of schade door een aanrijding met een dier. De naam Allrisk verzekering komt van het feit dat deze verzekeringen bijna alle risico’s dekken, met enkele uitzonderingen die in de polisvoorwaarden staan vermeld. Een Allrisk verzekering is niet verplicht, maar biedt wel de meeste bescherming voor je auto. Dus wanneer je een relatief nieuwe auto hebt, is dit zeker aan te raden.

Uitgelicht

Digitale krant