Pater Bomers zegent het paneel met de 187 slachtoffers.
Pater Bomers zegent het paneel met de 187 slachtoffers. Foto: Gedenkpark archief

Indrukwekkende zegening

Algemeen

HUISSEN - Een tiental jaren geleden kon opnieuw de zegening van de graven plaatsvinden op de oude Begraafplaats Huissen Stad; nu Gedenkpark geheten. Het is weer een levende traditie geworden...

Rond Allerzielen en Allerheiligen is er extra aandacht voor hen die ons dierbaar blijven. De vrijwilligers van de BIG (Burger Initiatief Groep) zorgen er zoals altijd voor dat het Gedenkpark een visitekaartje is. Er staan chrysanten en tientallen winterviolen. Het geheel ziet er fleurig uit en de zegening is een religieus liefdesteken.

In de afgelopen periode zijn ook diverse elementen aan het park toegevoegd. Voorbeelden zijn de prachtige bezinningskapel, het monument voor het ongedoopte kind, een graf van de onbekende Huissenaar en het Exodusmonument. Pater Frans Bomers verrichtte de zegening van zowel graven als gedenkmarkeringen. Overal was er oor en oog bij de op diè specifieke plek behorende bijzondere verhalen. Pater Bomers maakte het tot een aansprekende en persoonlijke plechtigheid. Veel indruk maakte het gebed bij het ere-massagraf.

De muzikale begeleiding werd verzorgd door Torkest dat de serene sfeer een extra dimensie gaf. De zegening heeft naast het religieuze element ook een sociaal karakter. Bezoekers kunnen een kaarsje kopen en ontmoeten elkaar. De vrijwilligers ontvangen ieder met koffie/ thee en een plakje cake. De zegening wordt omringd door het sociale aspect.

Het Gedenkpark wordt door velen bezocht; om er een kaars in de kapel op te steken, tot rust te komen en om wat te mijmeren. Bij de Liberation Luisterkei kan het WOII relaas worden beluisterd. Iedereen is er welkom.

Uitgelicht

Digitale krant